Tények a szájmaszk viselésével kapcsolatban.

A koronavírus járvány miatt sokan döntenek úgy, hogy szájmaszkot viselnek a megfertőződés, és az esetleges fertőzés továbbadásának elkerülése végett. De valóban el tudjuk kerülni a koronavírussal történő megfertőződést, ha a sebészi, textil vagy egyéb varrott szájmaszkot viselünk? Tények a szájmaszk viselésével kapcsolatban.

Szájmaszk Koronavírus Szájmaszk viselése Szájmaszk helyes használata

Fotó: pixabay.com

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a CDC (Járványmegelőzési és Járványvédelmi központ) ajánlása szerint azoknak javasolt viselniük a szájmaszkot, akiknek valamilyen légúti tünetei vannak (köhögnek, tüsszögnek), annak érdekében, hogy másokat ne fertőzzenek meg. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egészséges (tünetmentes) embereknek nem ajánlják a szájmaszkok viselését.

Az ajánlástól függetlenül sokan mégis úgy döntenek, hogy viselik a szájmaszkokat (sebészi, textilből készült, egyéb varrott maszkokat). Természetesen ennek semmi akadálya nincs, de a szájmaszkok helyes használata elengedhetetlenül fontos, mivel a viselésével akár még árthatunk is.

Így használd helyesen a szájmaszkot:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szájmaszk viselésével ugyan csökkenthetjük a megfertőződés esélyét, de önmagában nem véd a koronavírus és egyéb fertőzés ellen! A szájmaszk viselésének is csak akkor van értelme, ha rendszeresen (minél többször) szappannal mossunk kezet.

  • Alaposan kezet kell mosni mielőtt a maszkot felvesszük.
  • A maszknak el kell takarnia a szánkat és orrunkat is. A bőr és a maszk között rések nem lehetnek.
  • Nem szabad hozzáérni a maszkhoz kezünkkel.
  • Többször is cserélni kell a használat közben (a légzés során a párától átnedvesedhet).
  • A maszk levétele során csak a hátsó, gumis pánt vagy madzag részét szabad megfogni, az elülső részét ne érintsük.

A WHO az alábbi weboldalon videón és képek formájában is bemutatja a szájmaszkok helyes használatát:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks