A koronavírussal kapcsolatban a világ szeme jelenleg az Omikron variánson van. A legégetőbb kérdés, hogy vajon mennyire védenek az oltások?

Egy –még elfogadás és megjelenés (preprint) alatt álló -  kutatás szerint a Janssen, Szputnyik és Sinopharm vakcináknál jóval kisebb mértékben volt kimutatható neutralizáló hatás a koronavírus Omikron variánsa ellen, szemben a Pfizer és Moderna vakcinákkal, melyeknél nagyobb mértékű neutralizáló hatást mértek a kutatók.

Tehát eredményeik szerint a kínai Sinopharm, az orosz Szputnyik és az amerikai Janssen oltás -az ellenanyag-szintek alapján- alig véd az omikron koronavírus-mutánssal szemben.

Fontos azonban felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy ezek az eredmények az eredeti oltási sorra (alapimmunizálásra) vonatkoznak! Az emlékeztető oltások (3. oltás) sokkal nagyobb keresztimmunitást mutatnak a módszertanilag azonos pszeudovírusos vizsgálatok alapján.

És ne feledjük! Az oltások által kiváltott sejtes immunitásnak (amit ebben a kutatásban nem vizsgáltak) jóval meghatározóbb szerepe jut, mint ahogy azt korábban gondolták. Ezért is érdemes felvenni a 3. (emlékeztető, booster) oltást, hiszen az eddigi vizsgálatok szerint a megfelelő védettség fenntartásához nem elegendő két oltás, szükség van a harmadikra is.

koronavírus

Fotó: pixabay.com