A válasszal kapcsolatban sokáig még az orvosszakma sem értett egyet.

Az arcmaszkok viselésével kapcsolatban sokáig még a szakma sem értett egyet, azonban mára egységes állaspont alakult ki: a COVID-19 járvány megfékezése érdekében egyértelműen javasolt a maszkviselés. De kit is védünk a maszkhordással: önmagunkat, vagy másokat?

A válasz pedig, hogy valószínűleg egyszerre magunkat, és másokat is védhetünk.

Az elvégzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az arcmaszk megfelelő viselése megakadályozza, hogy a fertőzött egyének átadják a kórokozót környezetüknek, de kezd bizonyságot nyerni, hogy a maszk a viselő számára is biztosít védelmet a fertőződéssel szemben.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, tehát a beszéd, köhögés, tüsszentés vagy orrfújás során távozó folyadékrészecskékkel kerül a külvilágba.

Ha egy fertőzött egyén a száját és orrát is takaró sebészi vagy textil maszkot visel, ez útját állja a távozó folyadékcseppeknek, így lényegesen kevesebb vírus kerülhet a külvilágba, csökkentve annak az esélyét, hogy fertőzés kialakításához elég kórokozót adjon át környezetének.

Úgy tűnik azonban, hogy a maszkviselő maga is védelmet élvez a fertőződéssel szemben: míg a sebészi és textil maszkok nem állják útját teljesen a vírusnak, azonban felfogják a környezetből érkező folyadékcseppeket, így kevesebb vírussal kerül közvetlen kontaktusba a maszkviselő.

Egyes tanulmányok eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy akik rendszeresen viselnek maszkot, kisebb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal.

A sebészi vagy textilmaszkok viselése közösségi helyeken, tömegközlekedésen tehát nem csak környezetünk, hanem önmagunk védelme érdekében is fontos. A megfelelő maszkviselés mellett fontos azonban, hogy betartsuk az alapvető higiénés előírásokat, és tartsunk egymástól legalább 1-1,5 méter távolságot.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-08-mask-people.html

Fotó: pixabay.com