Önmagunk és mások védelme érdekében is fontos a biztonságos módon történő szemétbe helyezésük!

A szájmaszkok használata a WHO jelenlegi álláspontja szerint lassíthatja a COVID-19 járvány terjedését, ezzel összhangban számos országban, köztük hazánkban is kötelező a maszk viselése elsősorban zárt tereken, boltokban, tömegközlekedésen.

Fotó: pixabay.com

Míg rengeteg forrásból hallhatunk a maszkok helyes viseléséről, az egyszer használatos maszkok és kesztyűk hulladékként való megfelelő elhelyezéséről sajnos már ennél sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre. Ez azonban éppen olyan fontos, mint a helyes használat, hiszen a fertőzött maszkok, gumikesztyűk önmagukban is komoly fertőzésveszélyt jelenthetnek.

Míg a kórházakban a potenciálisan fertőző, egyszer használatos eszközök (például maszk, gumikesztyű) eldobására külön hulladékgyűjtő zsákokat és konténereket használnak, a lakosság számára a járványhelyzet alatt sem biztosított a veszélyes hulladékként kezelendő maszkok külön gyűjtése, így ezen védőfelszerelések biztonságos eldobását mindenkinek egyénileg kell megoldania.

Megoldást jelenthet, ha az egyszer használatos sebészi maszkok helyett textilmaszkokat használunk, hiszen ezek mosás után újrahasznosíthatóak, így nem termelünk potenciálisan fertőző szemetet.

Abban az esetben, ha mégis egyszer használatos védőeszközöket alkalmazunk, fontos odafigyelnünk, hogy levétel után ne érintkezzünk külső felszínével, és olyan megoldást találjunk a hulladékként való elhelyezésére, hogy se mi magunkat, se másokat ne tegyünk ki fertőzésveszélynek.

Jó megoldást jelent, ha mindig van nálunk zacskó vagy zsák, melybe használat után bele tudjuk helyezni a maszkot és kesztyűt, és a zacskót lezárva helyezzük majd a kommunális szemétbe. Így megakadályozható, hogy akár mi, akár a hulladékszállítók kapcsolatba kerüljenek a potenciálisan fertőzött felszínnel.

Az utcákon, bevásárlókocsikban, különböző közösségi helyeken sajnos rengeteg eldobált maszkot, gumikesztyűt lehet látni, melyek komoly fertőzésveszélyt jelentenek. Míg a textilek, így a maszkok, valamint a gumikesztyűk felületén is kb. 48 óráig marad fertőzőképes a koronavírus, a sima felszíneken, például fémfelületeken tovább is életképes maradhat – így például a fertőző maszkot egy bevásárlókocsiba dobva annak felülete is fertőzötté válik, és akár a maszk eltávolítása után még napokig potenciálisan fertőző felület marad.

Míg az arcmaszk használata erősen javasolt, sok helyen kötelező a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében, a helyes használatuk mellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy önmagunk és mások védelme érdekében a használt maszkokat biztonságos módon helyezzük a szemétbe, és semmiképpen se dobjuk el az utcán vagy bármi olyan helyen, ahol mások számára fertőzésveszélyt jelenthet!