Többször is el lehet kapni a koronavírust? Segíthet-e a vérplazma adása a fertőzöttek gyógyításában? Viseljek-e maszkot?

Koronavírus Többször is el lehet kapni a koronavírust? Valóban segíthet a COVID-19 fertőzésen átesett betegek vére a fertőzöttek gyógyításában? Viseljek-e maszkot?

Fotó: pixabay.com

Többször is el lehet kapni a koronavírust?

Még enyhe tünetekkel jelentkező fertőzések esetén is kialakul bizonyos fokú védettség a koronavírus ellen. Ennek ellenére néhány beteg esetén a gyógyulást követően újra kialakultak a koronavírus fertőzés tünetei, így nem kizárt, hogy többször is meg lehet betegedni a koronavírus fertőzésben.

Valóban segíthet a COVID-19 fertőzésen átesett betegek vére a fertőzöttek gyógyításában?

Amikor valaki átesik egy fertőzésen, a vérplazmájában a kórokozó legyőzésében segítő ellenanyagok maradnak. Ezek az ellenanyagok elméletileg segíthetnek olyan betegeknél a vírus elleni harcban, akik ugyanazon fertőzésben szenvednek.

A 2003-as SARS járvány, valamint az 1995-ös ebola járvány alatt már alkalmazták a gyógyult betegek vérplazmáját a súlyos állapotú fertőzöttek kezelésében. A COVID-19 fertőzés kezelésére a gyógyultak vérplazmájának használata jelenleg nem javasolt, elsősorban azért, mert pillanatnyilag nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban.

Viseljek-e maszkot?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a CDC (Járványügyi és Járványmegelőzési Központ) ajánlása szerint csak azoknak javasolt a maszk hordása, akik közvetlen betegellátásban vesznek részt, vagy valamilyen felső légúti tünetük (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) van. Amennyiben azonban tünetmentes egyén az ajánlások ellenére is szeretne maszkot hordani, érdemes néhány dologgal tisztában lenni.

A sebészi, illetve különböző textil maszkok nem a viselőjét védik a fertőzésekkel szemben, hanem a környezetüket védi attól, hogy átadják nekik a fertőzést. A maszk viselése esetén is kifejezetten fontos a kézhigiénés előírások betartása, és be kell tartanunk a maszkviselés szabályait is – csak tiszta kézzel nyúljunk hozzá, csak a gumis részhez, húzzuk fel a maszkot az orrunkra is, illetve kb. 2 óránként cseréljük le, mivel ezután bepárásodik leheletünktől, és nagyon könnyen befertőződik. Az egyszer használatos maszkokat csak egyszer használjuk, a textil maszkokat naponta fertőtlenítsük!

A speciális maszkok használata és felvásárlása az átlag népesség számára nem ajánlott, ezeket hagyjuk meg azon egészségügyi dolgozók számára, akik az élvonalban harcolnak a koronavírus ellen!