Megvédenek az arcmaszkok? C-vitamin szedésével megelőzhető-e a koronavírus? Elpusztítja a vírust a meleg idő? Később sokkal halálosabb vírussá fog mutálódni?

A COVID-19 járvány világszerte tömeges megbetegedéseket okoz, és sajnos egyre növekszik a koronavírus áldozatainak száma is. Azonban a kórokozónál is gyorsabban terjed egy másik súlyos járvány: a betegséggel kapcsolatos álhírek és téves információk.

Koronavírus álhírek

Fotó: pixabay.com

A houstini University of Texas Health Science Center szakértői a napokban összegyűjtötték a legszélesebb körben elterjedt állításokat a koronavírus járvánnyal kapcsolatban, hogy segítséget nyújtsanak számunkra az igaz és hamis hírek elkülönítésében.

Az arcmaszkok megvédenek bennünket a COVID-19 fertőzéstől.

Hamis. A sebészi maszkok alkalmazása nem nyújt megfelelő védelmet a koronavírus ellen, kivéve a betegellátásban dolgozók számára, akik nap, mint nap ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Alkalmazása csak abban az esetben ajánlott, ha valakinek felső légúti tünetei vannak, ebben az esetben környezetének védelme érdekében van szükség az arcmaszk használatára.

A sebészi maszk, vagy a textilből készült maszkok nem csak, hogy nem nyújtanak megfelelő védelmet, de sok esetben még káros is lehet alkalmazásuk. Egyrészt, alkalmazásuk hamis biztonságérzetet kelt a viselőben, és így kevésbé figyel oda a kézmosásra, valamint arra, hogy ne nyúljon arcához. Sőt, mivel a maszkok általában kifejezetten kényelmetlenek, még akár a normálisnál gyakrabban is nyúlunk az arcunkhoz és a maszkhoz, melyet így akár be is fertőzhetünk.

Az egyszer használatos sebészi maszkokat továbbá sokan helytelenül többször használják, valamint a fel- és levételkor helytelen technika alkalmazása miatt a saját kezükkel viszik fel a fertőzést az arcmaszkra, mely így könnyebben be tud jutni a száj- vagy orrüregbe.

Nagy dózisú C-vitamin szedésével megelőzhető a koronavírus fertőzés.

Hamis. Nincs rá bizonyíték, hogy a nagy dózisú C-vitamin védelmet nyújtana a fertőződés ellen. A szervezetünk csak meghatározott mennyiségű C-vitamint tud felvenni naponta (75-90 mg), a többlet a vizelet útján távozik.

A náthához és az influenzához hasonlóan a meleg idővel a koronavírus is el fog tűnni.

Talán. Mivel egy új vírussal állunk szemben, nincs bizonyíték arra, hogy a meleg idő beköszönte véget vethetne a járványnak. Azonban egyes virológusok úgy gondolják, a koronavírus terjedésének inkább a hideg, párás környezet az optimális.

Az eddigi megfigyelések alapján a meleg éghajlat nehezíti valamelyest a vírus terjedését, így a melegebb időjárás beköszönte talán enyhít majd a járvány súlyosságán, tapasztalat híján azonban biztosra nem lehet ezt mondani.

Megelőzhetjük a COVID-19 fertőzést azzal, ha 15 percenként kortyolgatunk vizet.

Hamis. Az álhír alapja az a feltételezés, hogy az ivással lemoshatóak a torokban megtapadt vírusok. Az iszogatás mellett a melegvizes öblögetés sem segíti a koronavírus elleni védekezést. Abban az esetben azonban, ha megbetegszünk, mindenképpen bő folyadékbevitel javasolt!

A koronavírus nemsokára egy sokkal halálosabb vírussá fog mutálódni.

Hamis. Valószínűtlen, hogy a koronavírus egy halálosabb törzzsé mutálódna. A vírusokban nagyon gyakran következnek be mutációk, vagyis genetikai változások, melyek többségének nincs semmiféle hatása, míg mások épp, hogy gyengíteni tudják a vírus fertőzőképességét.

Csak a melegvizes kézmosás hatékony a COVID-19 ellen.

Hamis. A koronavírus elleni védekezés szempontjából a hidegvizes kézmosás éppen annyira hatékony, mint a melegvizes. A lényeg, hogy gyakran mossunk kezet, és legalább 20-30 másodpercig tartson a szappanos dörzsölés minden alkalommal. Az is kifejezetten fontos, hogy kézmosás után töröljük teljesen szárazra a kezünket. A koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb eszköze a szociális izoláció mellett a higiénés rendszabályok szigorú betartása!

A COVID-19 járvánnyal, valamint a fertőzés megelőzésével kapcsolatban tehát számtalan álhír és téves információ terjed az interneten, ezért kifejezetten fontos, hogy mindig hiteles, megbízható forrásból tájékozódjunk, hiszen így tudjuk megvédeni leghatékonyabban saját magunkat, és embertársainkat is!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-03-coronavirus-myths-experts-fact-fiction.html