Ez az új típusú cukorbetegség növelheti az Alzheimer-kór kialakulását

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség a legtöbb ember számára ismert, hiszen elsősorban a 2-es típusú cukorbetegek száma folyamatosan növekszik világszerte, így jelentős egészségügyi problémát jelent. Egyes források szerint azonban az eddig ismert cukorbetegség-fajtákon túl létezik egy további betegség, melyet 3-as típusú cukorbetegségként is emlegetnek: az Alzheimer kór.

Fotó: pixabay.com

Hogyan is alakulnak ki a különböző típusú cukorbetegségek?

A táplálkozás során a szervezetünkbe bevitt cukrok először a véráramba kerülnek, ahonnan a sejtek az inzulin nevű hormon segítségével tudják azt felvenni – tehát az inzulin mintegy kulcsként működik, mellyel a glükóz be tud lépni a sejtekbe.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelése valamilyen okból lecsökken, majd teljesen megszűnik, így a vérben keringő cukrot nem tudják felvenni a sejtek. Ennek következtében egyrészt nem jutnak energiaforráshoz sejtjeink, melynek általános fáradtság, erőtlenség a következménye, valamint a magas vércukorszint rövid távon elsősorban fejfájást, rosszullétet, szomjúságot okoz, míg hosszú távon számtalan szövődményhez vezethet.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a túlzott cukorbevitel, és ennek következtében emelkedett vércukorszint miatt a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, melynek két következménye lesz: a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, és kialakul az ún. inzulin-rezisztencia, mely a cukorbetegség előszobája, majd hosszabb távon a hasnyálmirigy kimerül, és elégtelenné válik az inzulintermelése – ezzel tovább emelve az eleve magas vércukorszintet.

Ezen a két típuson túl még megkülönböztethetünk terhességi cukorbetegséget, valamint egyéb, meghatározott okok és betegségek miatt kialakuló cukorbetegségeket is, ezek azonban nem kaptak külön számozást.

Egyes szakemberek azt javasolják, hogy az Alzheimer kórt is a cukorbetegségek közé kellene sorolni, méghozzá 3-as típusú cukorbetegség elnevezéssel. Azt már korábban is megfigyelték, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében az átlag népességnél sokkal magasabb arányban alakul ki Alzheimer kór, azonban az elnevezést javaslók úgy gondolják, mégsem a cukorbetegség szövődménye, hanem egyik fajtája inkább a betegség.

Az új elnevezés azon az elméleten alapszik, hogy az Alzheimer kór kialakulása a 2-es típusú cukorbetegség létrejöttéhez hasonló lehet. Itt is az inzulin-rezisztencia lehet a felelős a betegség kialakulásáért, azonban ebben az esetben nem a testi sejtek, hanem az agysejtek nem jutnak elég cukorhoz az inzulin-rezisztencia következtében, ezzel pedig a különböző agyi folyamatok, a memória, tanulás, gondolkodás szenvednek zavart.

Az inzulin-rezisztencia mellett további hasonlóságot is felfedeztek az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség között: az Alzheimer kór egyik jellemzője, hogy az agyban ún. amiloid-lerakódások alakulnak ki, ehhez hasonlóan 2-es típusú diabéteszben is megfigyeltek ilyen amiloid-lerakódásokat a hasnyálmirigyben.

Mik az Alzheimer kór tünetei?

Az Alzheimer kór egy folyamatos szellemi hanyatlással járó betegség, tünetei lehetnek: feledékenység, olyan mértékű memóriazavarok, melyek a mindennapi tevékenységeket és szociális kapcsolatokat is érintik, hirtelen személyiségváltozások, az ítélethozó képesség súlyos zavara, és idővel akár a legegyszerűbb feladatok elvégzése is komoly problémát okozhat.

Mit jelenthet az új elnevezés a betegek számára?

Amennyiben a 3-as típusú cukorbetegség diagnózisát támogatóknak igaza van, azon esetekben, ahol az Alzheimer kór hátterében valóban inzulin-rezisztencia áll, a tünetek súlyosságának csökkentésben, valamint a betegség előrehaladásának lassításában a 2-es típusú cukorbetegség esetén alkalmazott terápiás javaslatok segíthetnek. Ilyenek a szigorú diéta, rendszeres testmozgás, de 2-es típusú cukorbetegségben alkalmazott bizonyos gyógyszerek is hatásosak lehetnek.

Vannak azonban olyan formái is az Alzheimer kórnak és egyéb demenciáknak, melyek hátterében nem mutatható ki inzulin-rezisztencia, így a szakemberek egy része továbbra is szkeptikus marad a 3-as típusú cukorbetegség diagnózisával kapcsolatban.

Mint ahogy az a 2-es típus esetében javasolt, a 3-as típus esetén is igaz: a legfőbb cél a megelőzés! Törekedjünk a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étkezésre, a többszörösen feldolgozott ételek és cukros üdítők kerülésére, a rendszeres testmozgásra, valamint, ha már kialakult a 2-es típusú diabétesz, tartsuk a szigorú diétát, szedjük rendszeresen a felírt gyógyszereket, így megelőzhető vagy késleltethető 3-as típusú cukorbetegség kialakulása!

Forrás:

https://www.webmd.com/alzheimers/guide/alzheimers-diabetes-link