Az új mutáns ellenálóbb és fertőzképesebb.

Az elmúlt hónapokban a COVID-19 járványért felelős koronavírus több új mutáns változatát is azonosították, ilyenek a brit, a dél-afrikai, vagy a kaliforniai variánsok, azonban csak most következett be az, amire egyes tudósok már figyelmeztettek: kétféle mutáns koronavírus találkozásából most először jött létre egy új, hibrid koronavírus variáns.

A rekombináns koronavírus a brit és a kaliforniai variánsok találkozásából alakult ki, és az újmexikói Los Alamos Nemzeti Laboratórium kutatója, Bette Korber fedezte fel jelenlétét. A brit variáns magasabb fertőzőképessége miatt először Nagy-Britanniában okozta az esetszámok jelentős növekedését, mostanra azonban már a világ több országában, így hazánkban is terjed. A kaliforniai variáns olyan mutációt hordoz, mely ellenállóvá teszi a vírust bizonyos antitestekkel szemben, valószínűleg ezen mutáns koronavírus terjedése felelős az elmúlt napokban Los Angelesben megfigyelt esetszám-növekedésért.

A koronavírusok esetén már korábban is ismert volt, hogy gyakran alakulnak ki több mutáns vírus találkozásakor ún. rekombinánsok. A rekombináns vírusok kialakulása azon alapszik, hogy a vírusok örökítőanyagának átírását (sokszorosítását) végző enzim nem „ragaszkodik” megfelelően ahhoz az örökítőanyaghoz, amelyet elkezdett átírni, hanem képes ide-oda ugrálni az örökítőanyag-szálak között.

Ha valaki egyszerre kétféle mutáns koronavírussal fertőződik meg, akkor a fertőzött sejtekben kétféle örökítőanyag is jelen van. Amikor a koronavírus szaporodása során az enzim elkezdi átírni a vírus örökítőanyagát, oda-vissza tud ugrálni a kétféle vírus örökítőanyaga között, így hol az egyikről, hol a másik vírustól származó információ kerül bele az új, folytatólagos örökítőanyag-szálba – így megtörténhet az, hogy mindkét variáns által hordozott mutáció egy szálra kerül, és egy új, hibrid variáns keletkezik.

A most azonosított rekombináns koronavírus is ezen folyamat során jöhetett létre, így hordozza mind a brit, mind a kaliforniai variánsra jellemző mutációkat. Bár egyelőre nem ismert a hibrid koronavírus viselkedése, magában hordozza annak a veszélyét, hogy kombinálja a brit variáns nagyobb fertőzőképességét a kaliforniai mutáns ellenanyagokkal szembeni ellenállóképességével – mely akár a járvány nagyobb fellángolását is okozhatja.

Szerencsére egyelőre csak egy esetben azonosították a hibrid koronavírus variánst, így nem tudni, hogy izolált esetről van szó, vagy már terjedésnek indult a rekombináns koronavírus is. A koronavírusok viselkedését figyelembe véve azonban valószínűsíthető, hogy ez ugyan az első felfedezett hibrid variáns, de valószínűleg nem az utolsó.

Forrás: https://www.newscientist.com/article/2268014-exclusive-two-variants-have-merged-into-heavily-mutated-coronavirus/

Fotó: pixabay.com