A COVID-19 járványban megbetegedettek száma hazánkban is napról napra emelkedik. A világméretű járvány miatt szinte minden országban, így hazánkban is korlátozó intézkedések vannak érvényben, az otthonmaradásra kényszerülő lakosságban pedig rengeteg kérdés merül fel a járvánnyal kapcsolatban.

Meddig fog tartani a koronavírus járvány koronavírus barabási albert korlátozó intézkedések testről és lélekről

Fotó: pixabay.com

Egyelőre nagyon nehéz megmondani (jelen helyzetben szinte lehetetlen), hogy meddig fog tartani a koronavírus járvány. A világ legtöbb országában érvényben vannak korlátozó intézkedések – bezárt iskolák és óvodák, munkahelyek, kijárási korlátozások. Ezeknek az intézkedéseknek a lényege, hogy az emberek közötti kontaktusok csökkentésével lassítsuk a járvány terjedését, hogy a hirtelen tömeges megbetegedések ne terheljék túl az egészségügyi rendszereket.

A járványügyi szakértők minden országban dolgoznak azon, hogy minél pontosabban tudják modellezni a járvány terjedését, annak lefolyását, mindezek ellenére azonban nagyon nehéz megjósolni, meddig fog tartani a járványhelyzet. A németországi Robert Koch járványügyi intézet legutóbbi közleménye szerint 2021-re várható védőoltás és addig a világ népességének 60-70%-a is megfertőződhet. A világhírű magyar származású Barabási Albert László hálózatkutató szerint az ő modelljük azt mutatja, hogy nehéz két hónap elé állunk és a lakosság fele megfertőződhet egy éven belül. A március 26-i kormányinfón Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy a jelenlegi ismereteik szerint június-júliusra tetőzhet a járvány, de ez a dátum még egyáltalán nem biztos, ez csak egy becslésnek tekinthető.

Jelenleg hazánkban a korlátozó intézkedések határozatlan ideig fennállnak. Nagyon fontos, hogy kitartóak legyünk, betartsuk a higiénés javaslatokat és komolyan vegyük a korlátozó intézkedéseket, hiszen csak együttes erővel tudjuk lelassítani a koronavírus terjedését, megvédeni szeretteinket és a fokozottan veszélyeztetett honfitársainkat a megbetegedés veszélyeitől.