Nézzük is meg az eddigi vizsgálati eredményeket

A Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett vakcina karácsony második napján megérkezett hazánkba is, mellyel elsőként a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat oltják majd be. Az eddigi vizsgálatok szerint több, mint 90%-os hatékonysággal bír a vakcina. Nézzük is meg az eddigi vizsgálati eredményeket.

A III. fázisú klinikai vizsgálat 2020. július 27-én kezdődött, melybe 43.538 személyt vontak be (kapták meg az oltást). Ebből 38.955-n a második oltást is megkapták és a résztvevők 42%-a nem európai rasszhoz tartozott.

A vizsgálatba bevont résztvevők közül novemberig 94 COVID-19 esetet regisztráltak. A vakcinával és a placebóval oltottak fertőződési aránya alapján a hatásosság 90% felettinek bizonyult a második oltás felvétele utáni 7. naptól. Tehát a védettség a koronavírussal szemben az első oltást követő 28. napon következik be. Az oltás mellékhatásait tekintve a többi oltáshoz viszonyítva nem jelentkezett több és súlyosabb mellékhatás a COVID-19 vakcinával oltottak körében.

Az eddigi vizsgálati eredmények szerint a COVID-19 vakcina biztonságosnak és hatékonynak tekinthető a koronavírussal szemben és segít megelőzni a COVID-19 betegség kialakulását. A vakcina mellékhatásai általában enyhék. Beszámoltak lázról, hidegrázásról, influenzaszerű tünetekről, és mint minden gyógyszernél, a COVID-19 vakcinák esetén is kialakulhat allergiás reakció, ezért a vakcina beadását követően 10-15 perc megfigyelés javasolt.

Forrás: https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-announce-vaccine-candidate-against

Fotó: pixabay.com