Kíváncsiak voltunk, hogy orvosi kérdésekben milyen választ ad a Microsoft új csevegőrobottal kiegészített Bing keresője, ezért feltettünk neki egy kérdést, természetes emberi nyelven, magyarul, úgy ahogy írunk, gondolkodunk és beszélünk, mintha egy orvostól kérdeznénk. Meglepő választ kaptunk!

A Microsoft a napokban magyarul is elérhetővé tette a Bing keresőjének új AI (mesterséges intelligencia) alapú, chatbot funkciókkal kiegészített változatát. A Microsoft tájékoztatása szerint a chatbottól kérdezhetünk bármit, mintha egy személlyel beszélgetnénk. Ezentúl nincs szükség kulcsszavak beírására, csak egyszerűen, természetes emberi nyelven tegyük fel kérdésünket. Kérdésünkre a Bing a weben keres releváns válaszokat, majd a találatokat összfoglalva megpróbál hasznos választ adni. A Microsoft hozzá teszi, arra törekszik, hogy a kérdésünkre adott válaszokat megbízható forrásokra alapozza, de a mesterséges intelligencia hibázhat is, és előfordulhat, hogy a harmadik féltől származó internetes tartalmakra alapozott generált válaszok nem mindig pontosak vagy megbízhatóak, ezért megjelenhetnek olyan válaszok is, melyek ugyan meggyőzőnek tűnhetnek, de hiányosak, pontatlanok vagy nem megfelelőek.

A fentiekre alapozva megkérdeztük hát tőle, hogy hónapok óta tartó tüszős mandulagyulladás esetén, antibiotikumos kúrát követően milyen további lehetőségek vannak, hogy elmúljon a tünet? Részletesen itt a kérdés:

28 éves férfi vagyok. Pár éve volt egy tályogos mandulagyulladásom. Azután hónapokig minden hónapban antibiotikumot kellett szednem, mert havonta tüszős volt. Azután egyszercsak megszűnt a gond és évekig semmi problémám nem volt a mandulámmal. 1 hónapja viszont az egész család elkapott valami vírust, ami iszonyatos torok és mandulafájdalommal járt. Mivel tüszös lett én antibiotikumot is kaptam. Amíg szedtem az antibiotikumot javult a helyzet majd ahogy elfogyott megint visszatért. Mostmár 1 hónapja küzdök vele hol jobb, hol fáj, gyulladt, piros. Kivetetni nem igazán szeretném. Mitől lehet hogy nem akar elmúlni? Előre is köszönöm a választ.

Láthatjuk, hogy magyarul tettük fel a kérdést, részletesen leírva a kórelőzményt, az eddig alkalmazott gyógyszert és magát a kérdést, hogy mitől nem akar elmúlni a mandulagyulladás.

Pár másodperc alatt meg is válaszolta a kérdésünket: 

Kedves Kérdező! A tüszös mandulagyulladás egy olyan állapot, amikor a mandulák felszínén fehéres-sárgás gennyes tüszők jelennek meg. A leggyakoribb okozója a Streptococcus baktérium, de más baktériumok vagy vírusok is kiválthatják. A tünetek közé tartozik a torokfájás, a nyelési nehézség, a láz, a rossz lehelet és az általános gyengeség. A tüszös mandulagyulladás kezelése általában 10 napos antibiotikum kúrából áll. Fontos, hogy az előírt adagot és időtartamot betartsa, mert ha túl korán abbahagyja az antibiotikumot, akkor a baktériumok ellenállóvá válhatnak és visszatérhet a fertőzés. Emellett javasolt fájdalom- és lázcsillapítók szedése, torokfertőtlenítők használata, bőséges folyadékfogyasztás és pihenés. Ha az antibiotikum nem hatékony vagy gyakran ismétlődik a mandulagyulladás, akkor szóba jöhet a mandulák eltávolítása (tonsillektómia). Ez egy sebészeti beavatkozás, amelyet altatásban végeznek. A műtét után néhány napig fennállhat torokfájás és vérzés veszélye. A műtét előnyei közé tartozik, hogy megszűnik a mandulagyulladás kockázata és csökkennek az esetleges szövődmények (pl. tályog, reumás láz stb.). Azt javaslom, hogy keressen fel egy fül-orr-gégész orvost, aki megvizsgálja Önt és eldönti, hogy milyen kezelésre van szüksége. Addig is próbáljon megelőző intézkedéseket tenni: kerülje a dohányfüstöt és az irritáló anyagokat; mossanak gyakran kezet; kerülje az étkezési eszközök megosztását; igyon sok meleg teát vagy levest; párásítsa be a levegőt.

Nos, ha egy kicsit kielemezzük a mesterséges intelligencia válaszát, akkor rájöhetünk, hogy elsőre nem is olyan rossz. Részletes választ ad arra vonatkozóan, hogy milyen betegséggel állunk szemben, milyen tünetei vannak a mandulagyulladásnak, melyik kórokozó okozza a gyulladást, milyen gyógyszer javasolt, továbbá részletes javaslatot ad a kezelésre vonatkozóan is.

Ami meglepő, hogy gyógyszert ajánl (bár gyárinevet vagy hatóanyagot nem említ) és ami a legfontosabb, hogy műtétet javasol, mint megoldást, ami orvosszakmai szempontból is helyes válasz, hiszen a kérdésben gyakorlatilag krónikus mandulagyulladásról van szó, mely gyógyszerre nem javul, ezért végsősoron valóban a mandulák eltávolítása a legjobb megoldás. Ráadásul leírja a műtét előnyeit és egy megfelelő szakembert javasol (fül-orr-gégészt), aki megoldhatja a problémát. A megelőző intézkedésekről nem is beszélve, hiszen valóban kerülni kell a dohányfüstöt és az irrtáló anyagokat stb. 

Összességében tehát elmondható, hogy a webes orvos válaszol témájú kérdésekben jól teljesít a mesterséges intelligencia, hiszen hasznos válaszokat ad a felhasználónak. Mindenképpen egy iránymutatásként szolgálhat arra vonatkozóan, hogy milyen orvost érdemes felkeresnie a felhasználónak a tüneteivel kapcsolatban.

Azért korlátjai is vannak, hiszen a válasz generálásában felhasznált (referenciaként megjelölt) harmadik féltől származó tartalmak (weboldalak) nem minden esetben hiteles egészségügyi weboldalakról származnak, így - egyelőre - óvatosságra intenénk mindenkit a válasz hitelességével kapcsolatban. Minden esetben érdemes felkeresni háziorvosukat, ha panaszokat vagy tüneteket észlelnek magukon.