Mire kell odafigyelnünk, ha kiülünk valahová?

Szombaton kinyithattak hazánkban a vendéglátóhelyek teraszai, melyek igénybevételét nem befolyásolja a védettség megléte. Míg mindenki nagy örömmel fogadta, hogy kissé enyhítettek a korlátozási intézkedéseken, azért fontos észben tartani, hogy bár a járványügyi adatok alapján úgy tűnik, a harmadik hullám csúcsán túl vagyunk, még nem értük el a járvány végét. De mit tehetünk jelen helyzetben annak érdekében, hogy minél hamarabb túllegyünk ezen az időszakon?

Bár szerencsére már újra megtehetjük, hogy leülünk egy kávézó teraszára egy jó feketére vagy éppen a napsütést élvezve elköltünk egy finom ebédet, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a COVID-19 járványnak még nincs vége, így továbbra is vigyáznunk kell magunkra és környezetünkre.

A vendéglátóhelyek teraszain tartózkodó vendégeknek ugyan nem kötelező maszkot viselnie, de továbbra is érdemes az étel- és italfogyasztással töltött idő kivételével maszkot viselni – ez kifejezetten igaz azokra, akik még nem rendelkeznek védettséggel a koronavírussal szemben (vagy csak részleges védettséggel rendelkeznek 1. oltás után), hiszen ők továbbra is így tudják védeni magukat és környezetüket a megfertőződés ellen.

Amennyiben megoldható, igyekezzünk a teraszokon is úgy helyet foglalni, hogy másoktól meglegyen a legalább 1,5 méteres távolság, hiszen ez nem csak beltéren, de kültéren is fontos.

Étel- vagy italfogyasztás előtt ne feledkezzünk meg kezünk fertőtlenítéséről – mossuk meg a kezünket bő szappanos vízzel, vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt. Igyekezzünk minél kevesebbet tapogatni a többek által használt felületeket (például asztallap, étlap) – bár az a vendéglátóhely felelőssége, hogy ezek a felületek minden vendég után megfelelően fertőtlenítve legyenek.

Fontos, hogy az enyhítések mellett továbbra is tartsuk be az érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, hiszen a járvány legyőzésére csak úgy van reményünk, ha mindannyian együttes erővel teszünk a vírus terjedésének megállítása érdekében!

Fotó: pixabay.com