A COVID-19 okozta fertőzés egyik fő tünete a köhögés, így az elmúlt hónapokban minannyian azonnal felkapjuk a fejünket, ha köhögnek a környezetünkben. De vajon meg lehet-e különböztetni hallás alapján, hogy valaki betegség, vagy csak egyszerű torokirritáció miatt köhög?

Köhögés koronavírus

Fotó: pixabay.com

Korábbi kutatások eredményei azt mutatták, hogy a legtöbb ember tünetek alapján fel tud ismerni bizonyos betegségeket. Az orrfolyás, vörös szemek, fáradtság például megfázásra utalnak, míg az izzadás, láz, fáradtság esetén influenzára gondolunk. Ha fel tudjuk ismerni egyes betegségek tüneteit, az segít elkerülni a beteg embereket, ezen keresztül pedig önmagunk fertőződését.

A University of Michigan kutatói ennek mintájára önkéntes résztvevők segítségével vizsgálták, vajon hallás alapján is el tudjuk-e dönteni, hogy valóban betegség áll-e a köhögés hátterében.

A legtöbb ember azt gondolja, a hangos, mélyről jövő, hosszan tartó, esetleg váladék felköhögésével járó köhögés csak betegség jele lehet, míg a rövid ideig tartó száraz köhögés nem utal bajra. Ha tehát köhögni hallunk valakit, automatikusan megítéljük magunkban, kell-e tartanunk attól, hogy valamilyen fertőző betegség áll a háttérben.

Úgy tűnik azonban, hogy hallás alapján nem pontos az ítélőképességünk a köhögés hátterében álló okok megítélése tekintetében.

A kutatók olyan YouTube videókat gyűjtöttek össze, melyek különböző eredetű köhögéseket mutatnak be, majd ezeket a videókat megmutatták 200 önkéntes résztvevőnek, akiket arra kértek, döntsék el, az adott köhögés hátterében áll-e a betegség.

Az eredmények alapján a résztvevőknek kb. az esetek felében sikerült szimplán hallás alapján eltalálni, hogy betegség okozza-e a köhögést, tehát nem sikerült nagyobb arányban helyesen megítélniük, mint ha csak tippeltek volna.

Bár a jelenlegi járványos időszakban kifejezetten hasznos volna, ha már hallás alapján meg tudnánk ítélni, hogy a tünet hátterében COVID-19 fertőzés állhat-e, azonban a vizsgálat eredményei azt mutatják, a köhögés hátterében álló okok megállapításához sajnos kevés a fülünk. Azt is megmutatta továbbá a tanulmány, hogy ha valaki köhög, ne ítéljünk elhamarkodottan, hiszen pont olyan eséllyel lehet helyes, mint téves a feltételezésünk.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-06-person-sick.html