Ma már könnyen kimutatható a méhcsípés allergia.

Egy viszonylag gyakran előforduló panasszal, kérdéssel fordult nemrégiben hozzánk egy szülő. Gyermekét megcsípte a méh. Mi ilyenkor a teendő? Mikor forduljunk orvoshoz? Kiket veszélyeztet a méhcsípés következtében kialakuló, életveszélyt jelentő állapot: az anafilaxia? Az orvos válaszol.

méhcsípés allergia

Fotó: Pixabay.com

Mi a teendő méhcsípés esetén?

A méhek alapvetően nem agresszív állatok és általában akkor csípnek, ha veszélyben érzik magukat vagy bántjuk őket. Nemcsak a méh, hanem számos egyéb rovar, mint például a darázs is megcsíphet minket.

Méhcsípés után azonnal menjünk el a helyszínről (a csípés után a méhek egy olyan feromont bocsájtanak ki, amely riasztja és figyelmezteti a többi méhet a veszélyre). Ezt követően a lehető leghamarabb el kell távolítani a fullánkot, de úgy, hogy az ujjainkkal ne csípjük össze (ujjainkkal pöcköljük ki a fullánkot vagy valamilyen élesebb tárggyal távolítsuk el)! Ennek magyarázata az, hogy a bőrünkbe fúródott fullánk szövetrész még tartalmazza a méreganyagokat és ha nem távolítjuk el, mindinkább több méreganyag jut a szervezetünkbe, sőt a bőrünkbe maradt fullánk egy ún. idegentest reakció következtében fokozhatja a gyulladást is.

Mint említettem a csípés során méreganyagok kerülnek a szervezetünkbe, de a legtöbb esetben ez csak helyi szinten válthat ki gyulladást, melynek jelei: a csípés helyén duzzanat, vörös elszíneződés, fájdalom jelentkezik, továbbá az érintett bőrterület kissé melegebb tapintatúvá is válik, esetleg viszketés jelentkezhet. Ez a helyi reakció a csípés után pár percen belül megjelenik és órák, ritkább esetben napok múlva elmúlik.

A csípés helyét nem szükséges fertőtleníteni. Ajánlatos ilyenkor az érintett végtagot felpolcolni, a fájdalom miatt helyileg hideg vizesruhával borogatni, óvatosan jegelni (a jég közvetlenül ne érintse a bőrünket, mert fagyási sérülést okozhat, inkább egy törölközőbe helyezze a jégkockákat és a törölköző érintkezzen a bőrünkkel). Nagyobb fájdalom esetén –ha szükséges- fájdalomcsillapítót is bevehet.

A viszketés, duzzanat csökkentésére antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedése javasolt. Kalcium pezsgőtabletta vagy injekció bevétel nem szükséges és nem is javasolt! A kalcium hatástalan a méh vagy darázscsípésre és ennek alkalmazása értelmetlen!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ritkán előfordul, hogy a duzzanat naggyá és ijesztővé válik. A duzzanat átmérője ilyenkor meghaladhatja a 10 cm-t is és a méhcsípés után átlagosan 2 nap múlva a legrosszabb. Ilyen esetben az antihisztaminon kívül megpróbálható szteroid szedése is, egyszeri alkalommal 1 mg/testtömeg (Kg) dózisban.

méhcsípés allergia

Fotó: flickr.com

Fontos információ! Az emberek 1-2 %-a allergiás a méh vagy darázscsípésre (vagyis akár százezer magyar embert is érinthet). Anafliaxia esetén azonnal orvoshoz kell fordulni vagy a mentőket hívni (112).

Anafilaxiás reakcióról beszélhetünk, ha a csípés után:

  • légszomj, rekedtség, nehézlégzés alakul ki.
  • bágyadtság, gyengeségérzése van.
  • ájulás, eszméletlenség alakul ki.
  • duzzadni kezd az arca, füle, torka, nyelve.
  • akkor is hívja a mentőket, ha a csípés a nyelvet vagy torkot érintette!

Hogyan védekezzünk az allergia ellen?

A méh vagy darázscsípés ellen sajnos nem tudunk védekezni, leginkább csak úgy, ha elkerüljük őket. Azonban az allergiás tüneteket megakadályozhatjuk. Ma már léteznek különféle tesztek, mellyel kimutatható a méhcsípés allergia.

A teszt csak annál végezhető el, akit már legalább egyszer csípett meg méh vagy darázs. A vizsgálat során vért vesznek és a méh vagy darázsméreg ellen termelődött specifikus IgE ellenanyagok kimutatását végzik.

Amennyiben a vizsgálat egyértelműen pozitív, akkor a szakorvos egy adrenalin hatóanyagú, önbelövő injekciót ír fel. 

méhcsípés allergia

Fotó: Pixabay.com

A páciensek ezt könnyen magukkal tudják hordani (jellemzően táskában vagy kabátban, autóban stb.). Darázs vagy méhcsípés esetén ezt az önbelövő injekciót a combba kell szúrni, ezzel megakadályozhatjuk a sokszor életet veszélyeztető, allergiás reakció kialakulását.

Publikálta: Dr. Pukoli Dániel