A Rákellenes Világnapot minden évben február 4-én tartjuk, melynek célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a daganatos betegségek megelőzésének, diagnosztikájának és kezelésének lehetőségeire. A daganatos megbetegedések világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, és a népesség öregedésével előfordulásuk egyre gyakoribb. Éppen ezért nagyon fontos a daganatos betegségek megelőzése és mielőbbi felfedezése, hiszen az időben megkezdett kezelés életeket menthet.

A daganatok korai felfedezését célozzák a különböző szűrővizsgálatok, ezért kifejezetten fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk ezeken. Az ajánlott szűrővizsgálatok köre nemenként és életkoronként is részben változó, az alábbiakban a nőknek ajánlott legfontosabb szűrővizsgálatok kerültek leírásra.

  1. Méhnyakrákszűrés: Sajnos a méhnyakrák napjainkig előkelő helyet foglal el a halálozási statisztikákban, pedig korai felismerés esetén teljes mértékben gyógyítható. A méhnyakrákszűrést 21 éves kortól (vagy a nemi élet megkezdésétől) kezdve évente javasolt elvégeztetni nőgyógyászati vizsgálat keretein belül.
  2. Bőrvizsgálat: A melanoma igen rosszindulatú bőrdaganat, mely hamar képes áttétet adni, azonban korai felfedezés esetén általában teljes mértékben kezelhető. Az állandó önvizsgálat fontos, amennyiben úgy látjuk, valamelyik anyajegyünk mérete, alakja, színe vagy a felülete megváltozott, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz. Egyébként életkortól függetlenül évente javasolt bőrgyógyásszal megnézetni az anyajegyeinket, ha nagyon sok van belőlük, akár félévente is érdemes megnézetni.
  3. Tüdőszűrés: Bár a módszer elsősorban TBC vizsgálatára alkalmas, daganatok szűrésére csak korlátozott mértékben, de mindenkinek érdemes fiatalabb korban 1-2 évente, 40 éves kor felett évente részt venni tüdőszűrésen, függetlenül attól, hogy van-e panasz, illetve dohányzik-e.
  4. Mellvizsgálat: A mellrák a leggyakrabban kialakuló daganat nőknél, így korai felismerése és kezelése igen fontos. Végezzünk rendszeres önvizsgálatot havi szinten, mely során nem csak a mellek áttapintása fontos, de arra is oda kell figyelni, kívülről látunk-e bármi gyanúsat (kidudorodás, a bőr behúzódása vagy elszíneződése, váladékozás vagy vérzés a mellbimbóból). Amennyiben bármi gyanúsat tapintunk vagy észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Az önvizsgálat mellett 40 éves kor felett 1-2 évente javasolt mammográfiás vizsgálat elvégzése, mely során egy röntgenképet készítenek a mellekről. Ez a vizsgálat a mellrák szűrésének alapvető eszköze.
  5. Vastagbélrák szűrés: Ez a vizsgálat 50 éves kor felett javasolt, ha azonban valakinek vastagbélrák előfordult a családjában, érdemes már korábban megkezdeni a szűrővizsgálatokat. A vastagbélrák szűrése két módszerrel történhet: ún. kolonoszkópiával, mely egy endoszkópos vizsgálat, vagy CT-kolonoszkópiával, mely az előzővel ellentétben egy képalkotó vizsgálat csak, és nem jár invazív beavatkozással. Ezeket a vizsgálatokat elég 5-10 évente elvégeztetni, kivéve, ha vastagbélpolipokat találnak a beavatkozás során, ebben az esetben a kezelőorvos gyakoribb vizsgálatokat rendelhet el.
  6. Szájüreg vizsgálat: Fontos az önvizsgálat a szájüreg tekintetében is, érdemes időnként átvizsgálni a szájnyálkahártyánkat, hogy találunk-e elszíneződéseket, nem gyógyuló sebeket, kiemelkedéseket. Az évente elvégzendő fogászati vizsgálat során fontos a szájüreg alapos áttekintése is.

Hölgyek esetén tehát elsősorban a fent leírt szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése javasolt, de fontos emellett, hogy odafigyeljünk a testünk jelzéseire, és bármi szokatlant, nyugtalanítót érzékelünk a fent leírtakon túl, fontos, hogy minél hamarabb kérjünk orvosi segítséget, és járjunk a végére panaszainknak.

Fotó: pixabay.com