Sokak számára nem indul el koffein nélkül a nap. A koffeinnek nem csak élénkítő hatása van, az Alzheimer-kór megelőzésében is kimutatták már hatásosságát. Általában azonban nem emiatt fogyasztjuk, a legtöbbünknek a reggeli ébredéshez elengedhetetlen a koffein bevitel kávé vagy tea formájában. Mit mond a tudomány, melyik élvezeti szer élénkítőbb? A tea vagy a kávé?

Kávé

Fotó: pixabay.com

Van, aki a kávéra és vannak, akik a teára esküsznek, ha ébren maradásról van szó. Azt azért leszögezhetjük, hogy akik a reggeli ébredéshez fogyasztják el az élénkítő szereket, azok nem csak ízükért isszák, hanem a kávéban és a teában is egyaránt megtalálható koffein miatt. 

A koffein tartalmukat tekintve, annyi bizonyos, hogy egy csésze kávéban több koffein van, mint egy hasonló mennyiségű teában. Egy jó erős kávé akár dupla annyi mennyiségű koffeint is tartalmazhat, mint a tea. 

Ennek nyomán készült egy kisebb vizsgálat, amelyben a kutatásban résztvevőket megkérdezték, hogy melyik élénkítőszer elfogyasztása után érezték magukat éberebbnek. Természetesen elfogultak voltak a kutatásban résztvevő személyek, hiszen akik a teára esküsznek, váltig állították, hogy a tea elfogyasztása után is élénkek maradtak, aki pedig a kávéra esküsznek, náluk továbbra is a kávé volt a legélénkítőbb szer, azonban a kontrentrációban és a reakció idejükben nem volt jelentősebb különbség. 

De! Ha a tea formában ugyanolyan mennyiségű koffeint vittek be, mint a kávéban megtalálható volt, akkor a résztvevők szerint a tea (valószínűleg a magasabb koffein tartalma miatt) hatásosabbnak bizonyult, élénkítőbb volt.

Tehát a szubjektív megítélés alapján az eredmény döntetlennek bizonyul, a tea is ugyanolyan jól ébreszt, mint a kávé.

Korábban már írtunk arról, hogy Naponta hányszor kávézhatunk következmények nélkül?