A koronavírus járványban megbetegedettek száma a napokban már elérte a 90,000 főt, a betegségben elhunytak száma pedig meghaladta a 3,000 főt. Ma már hazánkban is azonosítottak koronavírussal fertőzött embereket. Ezen számokat és a betegség világszerte és hazánkban való megjelenését figyelembe véve nem csoda, hogy a szülők féltik gyermekeiket. Azonban érdemes megvizsgálnunk: mennyi okunk van valójában az aggodalomra?

Fotó: pixabay.com

Ha a COVID-19 járványban megbetegedettek életkorát nézzük, gyermekekre nézve megnyugtató számokat találhatunk: a járvány kiinduló országában, Kínában összesen több, mint 44,000 megbetegedést jelentettek, ebből mindössze 416 beteg volt 9 év alatti – ez kevesebb, mint a megbetegedések 1%-a.

A megbetegedések alacsony számánál még megnyugtatóbb az a tény, hogy ebben az életkori csoportban nem történt haláleset.

Egyelőre még nem tisztázott, pontosan mi is az oka az alacsony fertőzöttségnek gyermekek körében, de több lehetséges ok is felmerül ennek hátterében. Lehetséges, hogy kevesebb gyermek van kitéve fertőzésveszélynek, vagy ha ki is vannak téve, kevésbé fogékonyak a koronavírus általi megfertőződésre. További lehetőség az is, hogy a vírus gyermekekben olyan enyhe tüneteket okoz, hogy nem is viszik őket orvoshoz a szülők, így nem kerül felismerésre a fertőzés.

Milyen tünetei vannak a koronavírus által fertőzött gyermekeknek?

A kínai orvosok beszámolói alapján a koronavírussal fertőzött gyermekeknél leggyakrabban köhögés, orrdugulás, orrfolyás, hasmenés és fejfájás jelentkezik, láza csak a beteg gyermekek felének van. Gyakran előfordul a gyermekek körében, hogy nem mutatnak semmilyen tünetet.

Mivel ezek a tünetek bármilyen felső légúti kórokozó esetén jelentkezhetnek, csak ezek alapján nem lehet megítélni, hogy lehet-e koronavírusa egy gyermeknek. Eddig azonban csak olyan gyermekeknél igazoltak koronavírus fertőzést, akiknek közeli családtagjai is megfertőződtek – tehát akkor kell a gyermek tüneteinek a hátterében koronavírust gyanítani, ha a családjában igazolt koronavírus fertőzés áll fenn.

A gyermekek esetén az enyhe tünetek, vagy tünetmentesség azonban nem azt jelenti, hogy veszélytelen volna esetükben a fertőzés. Elsősorban azonban nem rájuk, hanem környezetükre nézve jelent veszélyt: míg a gyermekek minimális tünetekkel, vagy akár panaszmentesen átvészelhetik a fertőzést, ők maguk képesek átadni a vírust cseppfertőzés útján – akár idős, társbetegségekben is szenvedő rokonaiknak, akik számára viszont sokkal komolyabb következményekkel járhat a fertőzés.

A koronavírus járvány tehát az eddigi adatok és megfigyelések alapján a gyermekekre nézve sokkal kisebb veszélyt jelent, mint a középkorú, és elsősorban idősebb betegekre. A gyermekeknél megfigyelt alacsony fertőzöttség hátterében vagy a fertőzések valóban alacsony száma, vagy pedig az igen enyhe tünetek miatt a diagnózis elmaradása állhat.

A számok alapján azonban fellélegezhetnek a szülők: természetesen érdemes óvni a gyermekeket a járványos megbetegedések ellen, azonban a koronavírus nem jelent nagyobb kockázatot a gyermekekre nézve, mint bármely másik felső légúti fertőzés.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-03-child-covid-.html