Hazánkban már több, mint 2 millióan kapták meg a COVID-19 elleni vakcinát, közülük több, mint 900 ezren már a teljes védettség kialakulásához szükséges mindkét oltást megkapták. Felmerül a kérdés, hogy mennyivel lehetnek szabadabbak, azok, akik már védettek?

Bár az oltottak már védettek a súlyos megbetegedés ellen, azonban elkaphatják és akár tovább is adhatják a nem oltottaknak a COVID-19 fertőzést – éppen ezért egészen addig, amíg el nem érjük a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot, az oltottaknak továbbra is követniük kell a járványügyi intézkedéseket: hordani kell a maszkot, távolságot kell tartani, gyakran kezet kell mosni, stb.

Egy kivétel van, amivel az oltottak szabadabbak lehetnek: a nem egy háztartásban élő, beoltott és védettséget elért emberek az ajánlások szerint már tartózkodhatnak egy légtérben maszk nélkül, hiszen igen kicsi az esélye, hogy egymást megfertőzzék (azzal a kitétellel, hogy ez nem javasolt azok számára, akik oltatlan, rizikócsoportba tartozó emberrel élnek egy háztartásban). Mindenki másnak továbbra is javasolt zárt térben maszkot hordania, ha nem egy háztartásban élővel találkozik, valamint inkább kültérre szervezni a találkozást.

Fotó: pixabay.com