Van-e orvosilag igazolható hatásuk?

A test „méregtelenítésére” számtalan módszer és diéta terjedt el, sokan rendszeresen, vagy évente akár többször is folytatnak ilyen diétákat. Van, aki az egészség jegyében, mások fogyás céljából vágnak bele a méregtelenítő diétákba – de vajon valóban hasznosak-e ezek a „méregtelenítő” módszerek, vagy éppen ellenkezőleg, akár károsak is lehetnek?

A méregtelenítő módszerek általában valamilyen étkezési megszorítással járnak, sokszor étrendkiegészítők, különböző gyógynövények fogyasztásával párosítva ígérnek eredményes tisztulást. Ahhoz, hogy megvizsgáljuk, van-e hatása a méregtelenítő diétáknak, érdemes először tudni, hogyan is történik szervezetünkben a méreganyagok eltávolítása.

A szervezetünk folyamatosan próbál megszabadulni a méreganyagoktól, melyben több szervünk, szervrendszerünk is részt vesz: ilyenek a máj, a vese és a bőr. Méreganyagok bejuthatnak szervezetünkbe a külvilágból is, de a normál anyagcsere során is képződnek a szervezetre káros anyagcsere termékek, melyeket el kell távolítani.

A méreganyagok általában először módosuláson mennek keresztül, általában a máj sejtjeiben, melynek következtében könnyebben eltávolíthatóvá válnak a szervezetünkből, például a vesénken keresztül a vizelettel.

Az, hogy kinek a szervezetében, milyen hatásfokkal működik a méregtelenítés, több dologtól függ: ilyen az életkor, a nem, a genetikai tényezők, betegségek, de a szedett gyógyszerek is befolyásolhatják.

Bár a szervezetünk magától is végez méregtelenítést folyamatosan, bizonyos méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetünkben. Ezen méreganyagok eltávolítását ígérik a méregtelenítő diéták, melyek általában böjtölésből, léböjtből, szigorú vegán étrendből, étrendkiegészítők fogyasztásából vagy egyéb diétás módszerekből állnak.

Bár a legtöbb „méregtelenítő” diéta teljesen felesleges, ez nem azt jelenti, hogy az, hogy mit fogyasztunk, ne lenne hatással a szervezetünk méregtelenítő működésére. Ha egészséges, tápláló étrendet fogyasztunk, kevésbé tesszük ki szervezetünket a méreganyagoknak, mely segítheti a méregtelenítést végző szervrendszerek működését, és hozzájárulhat a testünk egészségéhez.

Fontos kiemelni azonban, hogy egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre arra nézve, hogy a méregtelenítést ígérő diéták valóban hatással lennének szervezetünk méregtelenítő rendszerének működésére, vagy elősegítenék a szervezetünk egészségesebb működését.

Bár a pozitív hatásai ezen diétáknak nem bizonyítottak, fontos óvatosnak lenni velük, mivel akár rövid, akár hosszú távon is veszélyt jelenthetnek egészségünkre egyes diéták.

A fehérjehiány például egyértelműen csökkenti a méregtelenítő szervek működését, mivel fehérjékre van szükség bizonyos enzimek működéséhez, márpedig a legtöbb diéta során nagyon alacsony a fehérjebevitel. A böjtölés, kalóriamegszorítás emellett hosszabb távon negatív hatásokkal jár, például alultápláltság, fáradékonyság, hangulatingadozás, kiszáradás alakulhat ki, bizonyos betegségek esetén pedig kifejezetten veszélyes is lehet.

Míg tehát jelenleg semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra nézve, hogy a „méregtelenítő” diéták valóban jó hatással lennének a szervezetünkre, főleg a böjtöléssel, étrendkiegészítők fogyasztásával járó formái akár károsíthatják is egészségünket. Éppen ezért az időszakos diéták helyett inkább a folyamatos, egészséges étkezést kell előtérbe helyezni, így őrizhetjük meg leginkább egészségünket.

Fotó: pixabay.com