A nyári strandolás után elsősorban kisgyermekek esetén, de felnőtteknél is előfordul fülfájdalom, melynek hátterében a nyári időszak egyik leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedése, az ún. úszófül áll az esetek többségében.

Fotó: pixabay.com

De mi is az az úszófül, és hogyan alakul ki?

Úszófülnek a fülbe került víz miatt kialakuló hallójárat gyulladást nevezzük. Ha túl sok időt töltünk víz alatt, a hallójárat bőre felázik, melynek hatására könnyebben elszaporodhatnak a hallójárat gyulladáshoz vezető baktériumok, gombák. A gyulladás kialakulását elősegíti, ha a hallójáratban apró sérülések vannak (fültisztítás, vakarás miatt), túlzásba visszük a fültisztítást, vagy éppen beszáradt fülzsírral van tele.

Az úszófül jellemzője a sokszor igen erős fülfájdalom, nem csak a hallójárat, de akár a fülkagyló érintése is fájdalmas lehet. Súlyos esetben a fájdalom mellett fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés vagy láz is jelentkezhet.

Fülfájdalom esetén, amennyiben 1-2 napon belül nem múlik el, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, az úszófül diagnózisát csak a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat során lehet felállítani.

Fülfájdalom esetén fontos, hogy ne kezdjük el saját magunkat kezelni, főleg a patikákban kapható fülcseppekkel ne, mivel vizsgálat nélkül nem tudhatjuk, milyen állapotban van a dobhártya, így akár kárt is tehetünk fülünkben!

Amennyiben szakorvos a hallójárat gyulladás diagnózisát állítja fel, a kezelés történhet antibiotikumos, gyulladáscsökkentő fülcseppekkel, gyógyszerrel átitatott gézlap hallójáratba helyezésével, súlyos esetekben antibiotikum tartalmú tabletták alkalmazásával. Amennyiben a gyulladás erős fájdalommal jár, fájdalomcsillapító tablettával enyhíthetjük.

A panaszok megszűnése után 1-2 hétig fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön víz a hallójáratba.

Az úszófül megelőzése érdekében kerüljük a fültisztítást, főleg fültisztító pálcikával! Strandolás közben ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne töltsünk hosszú időt víz alatt, ha pedig víz került a fülünkbe, igyekezzünk minél gyorsabban eltávolítani.