A csuklás a rekeszizmunk görcse miatt alakul ki, a hátterében általában egyszerű okok állnak. Legtöbbször egy-két percig tart, azonban előfordulnak esetek, amikor akár órákig tart, vagy gyakori csuklási rohamok formájában jelentkezik.

Designed by Pixabay.com

Mi állhat a csuklás hátterében?

Leggyakrabban egyszerű, elsősorban a táplálkozással összefüggő oka van a csuklásnak. Túl gyors evés esetén, vagy akár rágózás miatt levegőt nyelhetünk, ez a gyomorba kerülve csuklást válthat ki. Ezen kívül a túl sok evés miatt a túltelített gyomor feszítheti alulról a rekeszizmot, illetve szénsavas üdítők, nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása is okozhat csuklást.

Lelki okok is állhatnak a csuklás hátterében, mint az ijedtség, stressz, vagy a komolyabb érzelmi megterhelés. Ezen okok nem csak rövid ideig tartó, de visszatérő csuklási rohamok kialakulásához is vezehtehetnek.

Gyakori oka a csuklásnak a reflux, melyet kiválthatnak egyes ételek, kávé, alkohol, vagy akár bizonyos gyógyszerek is, például egyes nyugtató hatású szerek.

A nikotin is okozhat csuklást, tehát a dohányzás is kiváltó oka lehet az állapotnak.

A máj- és vesebetegségek a toxinok és salakanyagok elégtelen közömbösítése, kiürülése, és ezek következtében a szervezetben való felhalmozódása miatt okoznak csuklást.

A rekeszizom működését szabályozó két ideg, a bolygóideg (nervus vagus) és a rekeszizom ideg (nervus phrenicus) sérülése szintén csukláshoz vezet. Ezek oka lehet az idegek mentén lévő tumor, ciszta jelenléte, de akár golyva, torok- vagy fülgyulladás is irritációt, így az idegek működésének zavarát okozhatja.

Ritkán agyi elváltozásra is utalhat a csuklás. Egyes esetekben a stroke kísérő tünete lehet, de állhat a háttérben koponyasérülés, agyhártyagyulladás, vagy nagyon ritkán tumor is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Érdemes orvoshoz fordulni, ha a csuklás több, mint 48 órája fennáll. Azonban ennél korábban is szükséges lehet felkeresni orvost, ha a csuklást egyéb tünetek kísérik: étkezési, alvási nehézség, légszomj, hasi vagy mellkasi fájdalom, végtagzsibbadás, izomgörcsök, vagy bármilyen, itt fel nem sorolt tünet.

A csuklás tehát általában ártalmatlan, hétköznapi okok miatt kialakuló jelenség, azonban ha hosszan fennáll, vagy gyakran visszatérő csuklási rohamai vannak, érdemes felkeresnie háziorvosát az esetlegesen háttérben álló okok felderítése céljából.