Nemcsak a méhnyakrák kialakulása ellen véd!

A méhnyakrák elleni küzdelem leghatékonyabb módja a HPV elleni védőoltás minél szélesebb körű alkalmazása, mivel a méhnyakrák kialakulásának hátterében az esetek 99%-ában a humán papilloma vírus (HPV) fertőzés áll. Hazánkban már 2014 óta lehetőség van rá, hogy a 12. életévüket betöltött, 7. osztályt végző lányoknak ingyenesen igényeljék a vakcinát, idén ősztől pedig már a hetedikes fiúknak is ingyenesen igényelhető a HPV elleni oltás.

De miért is fontos, hogy ne csak a lányok, de a fiúk is megkapják a HPV elleni védőoltást?

Míg a HPV fertőzéssel kapcsolatban legtöbbször a méhnyakrákról van szó, a vírus szerepét számos egyéb daganat esetén is kimutatták már: ilyenek a szájüregi és garatdaganatok, a végbélrák, illetve fiúk esetén a péniszen szemölcsök, és péniszdaganat is kialakulhatnak. Így tehát nem csak a lányok, de fiúk esetén is rákmegelőző hatású lehet a vakcina.

Mindemellett a lányok elsősorban szexuális partnerüktől fertőződnek a HPV vírussal, mivel férfiak esetén a HPV fertőzés teljesen tünetmentes lehet. Amennyiben azonban a fiúk is részesülnek a védőoltásban, csökken annak az esélye, hogy átadhassák a fertőzést partnerüknek.

Míg csak a lányok oltása esetén még hosszú évtizedekbe telne a méhnyakrák előfordulásának visszaszorítása, a fiúk és lányok együttes oltásával ez lényegesen gyorsabban bekövetkezhet.

A fiúk oltása a megfelelő mértékű átoltottság érdekében kifejezetten fontos lesz, mivel az oltásellenesség hazánkban is egyre nagyobb teret hódít, így az önkéntesen igényelhető HPV oltás esetén egyre nehezebb elérni a lányok körében a méhnyakrák előfordulásának csökkentéséhez szükséges mértékű átoltottságot.

Mit kell tudni a HPV elleni védőoltásról?

A hazánkban igényelhető oltóanyag összesen 9 HPV típus ellen biztosít védelmet (HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), melyek a méhnyakrák esetek 90%-ának hátterében állnak. A megfelelő védettség érdekében két oltás beadására van szükség, melyek között fél évnek kell eltelnie. Az oltóanyagot a 7. osztályos gyermekek szülei az iskolákban igényelhetik minden év őszében.

Az idei évtől kezdve tehát nem csak a 12. életévüket betöltött lányok, de a fiúk szülei is igényelhetik gyermekük számára a HPV elleni védőoltást. A megfelelő átoltottság, és a méhnyakrák, valamint a HPV okozta egyéb daganatok előfordulásának visszaszorítása érdekében fontos, hogy az idei évtől minden 7. osztályos gyermek megkapja a vakcinát, nemtől függetlenül.

Fotó: pixabay.com