A COVID-19 járvány megfékezésének egyik leghatékonyabb módja a száj és az orr eltakarása maszkkal, azonban a maszkhordás bevezetése óta többen úgy érezzük, hogy könnyebben kiszárad a szemünk. De mi is ennek az oka és mit tehetünk a szemszárazság ellen?

Egyes szemészek megfigyelték, hogy a maszk kötelező viselésének bevezetése óta megszaporodott a szemszárazság okozta panaszokkal jelentkezők száma. A panaszok sok esetben korábban tünetmentes egyéneknél alakultak ki, de az eleve szemszárazsággal küzdők is jelentkeztek panaszaik romlásával.

A maszkhordás okozta szemszárazság kialakulásának megértéséhez ismernünk kell a szemünket fedő könnyréteget: bár mennyisége csupán egy vízcsepp egytizede, egyenletes védőréteget képez szemgolyónk felületén, így lehetővé téve, hogy a szemhéjak simán csússzanak végig a felületen minden egyes pislogáskor.

Amennyiben a könnyréteg sérül, szemszárazság alakul ki, mely a szem irritációjával, fájdalmával, pirosságával és könnyezéssel járhat.

A könnyréteg sérülését számos tényező idézheti elő: bizonyos betegségek, gyógyszerek, előrehaladott életkor, az elektronikai eszközök (telefon, laptop, tévé) túlzott használata, kontaktlencse viselése, és minden olyan tényező, mely elősegíti a könnyréteg párolgását, mint az erősen légkondícionált helységek, vagy a rosszul záró maszkok felett kiáramló levegő.

Az arcmaszk feladata, hogy a kifújt levegő útját állva akadályozza a kórokozók terjedését. A kilégzés során távozó levegőn így azonban kiutat keres a maszk alól, és egy része a maszk alatt, felett, vagy oldalt távozhat. A szemüveget viselő emberek számára a maszk felett távozó levegő több szempontból is bosszúságot jelent, hiszen nem csak szemszárazságot, de a szemüveg párásodását is okozhatja.

Mit tehetünk a szemszárazság ellen?

A válasz egyszerű: ügyelni kell arra, hogy a maszk felett minél kevesebb levegő áramoljon ki. Válasszunk lehetőség szerint olyan maszkot, melynek felső részét hajlékony drót segítségével arcformánkhoz tudjuk illeszteni, így nem csak a szemszárazságot kerülhetjük el, de csökkenthetjük a maszk mellet távozó levegő mennyiségét, így a fertőzésveszélyt is.

Az arcmaszk megfelelő használata mellett csökkenthetjük az egyéb, szemszárazságot kiváltó tényezőket: mérsékeljük az elektronikai eszközök alkalmazását, ne tartózkodjunk huzamosabb ideig erősen légkondícionált helységben, és szemszárazság esetén kerüljük kontaktlencse használatát.

Amennyiben a panaszok kifejezetten zavaróak, sokáig fennállnak, keressünk fel szemész szakorvost, aki szükség esetén a könnyréteget pótló készítményt, műkönnyet is ajánlhat.

A legfontosabb, hogy a szemszárazság nem ok arra, hogy elhagyjuk a maszkhordást!

A koronavírus okozta járvány még messze nem ért véget, így továbbra is fontos, hogy közösségi helyeken megfelelőképpen viseljünk a szájunkat és orrunkat is eltakaró maszkot, tartsunk legalább 1-1,5 méter távolságot egymástól, és figyeljünk oda az alapvető higiéniás előírásokra!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-08-masks-eyes.html

Fotó: pixabay.com