A COVID-19 járvány miatt már hazánkban is több, mint 2700 fertőzöttet tartunk számon, a vírust hordozók száma azonban a tünetmentes fertőzöttekkel együtt ennél lényegesen magasabb lehet. A kormány a napokban az ország nagy részén enyhíteni fog az eddigi kijárási korlátozásokon, azonban ez még nem azt jelenti, hogy a koronavírus eltűnt vagy már nem fog fertőzni és megbetegíteni. Ezért fontos tisztában lennünk azzal, hogy mikor fertőz leginkább a COVID-19?

Mikor fertőz a koronavírus

Fotó: pixabay.com

A koronavírussal fertőzött egyén akkor a legfertőzőbb, amikor tünetei vannak: köhög, lázas, nehézlégzése van – azonban a tüneteket mutató betegeken kívül a tünetmentes hordozók is képesek továbbadni a vírust.

A tünetmentes hordozók ugyan kevésbé fertőznek, azonban mivel ők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy vírushordozók, ezért sokkal nagyobb szerepük van a koronavírus terjesztésében. A Minnesotai Egyetem kutatói szerint egy koronavírus fertőzött akár 4 másik embert is megfertőzhet.

Éppen ezért sok szervezet és hivatalos szerv is megváltoztatta a maszkok hordásához való hozzáállást: a jelenlegi javaslatok szerint a lakosságnak érdemes textil maszkot hordani, ha elhagyják lakásukat, így csökkenthető annak az esélye, hogy átadják másoknak a fertőzést.

A koronavírus nem tűnt el, továbbra is jelen van, fertőz és megbetegít. Fontos, hogy továbbra is tartsuk be a higiéniás szabályokat, ne menjünk közösségbe és aki teheti maradjon otthon!

Jobb elkerülni a fertőzést és betegséget, mintsem - rosszabbik esetben - kiszolgáltatottan, magatehetetlenül végig szenvedni és kínlódni a covidot.