A COVID-19 járvány világméretű terjedése során már az eredeti vírustörzs számos variánsa alakult ki, így hallhatunk többek között a brit, brazil, dél-afrikai, és legutóbb az indiai variánsról.

A vírus variánsok úgy alakulnak ki, hogy a vírusok örökítőanyagának osztódása során hibák történnek, így az újonnan képződött vírusnak az eredetitől kissé eltérő lesz az örökítőanyag-tartalma. Ezeknek a változásoknak a legtöbbször nincs jelentősége, azonban időnként létrejönnek olyan változások, ún. mutációk, melynek során a vírus felépítése, viselkedése megváltozik – ezek a megváltozott viselkedésű vírusok lesznek az eredeti variánsai.

A jelenleg ismert variánsok közül három érdemel kiemelt figyelmet: ezek a brit, a dél-afrikai és a brazil variánsok, melyek ebben a sorrendben 139, 87 és 54 országban jelentek meg mindeddig a WHO adatai alapján. Azért van nagy jelentősége ezen variánsoknak, mert fertőzőképességük és/vagy virulenciájuk nagyobb, mint az eredeti SARS-CoV-2 vírusnak, így nagyban befolyásolhatják a járvány terjedésének lefolyását.

A legutóbb azonosított variáns az indiai, mely az utóbbi napokban a megbetegedések számának rohamos emelkedését eredményezte Indiában, és jelenleg a világ 17 országában azonosították a jelenlétét.

Jelenleg összesen 7 nagy jelentőségű variánst tart számon az Egészségügyi Világszervezet (WHO): a fent említettek mellett Skóciában, az Egyesült Államokban, Franciaországban és a Fülöp-szigeteken azonosítottak 1-1 jelentősebb variánst.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2021-04-contagious-covid-variants.html

Fotó: pixabay.com