Helytelen használata esetén komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

A nyári időszakban, főleg kánikula idején jól esik besétálni egy légkondícionált helységbe, azonban változó az, hogy kinek a szervezete hogyan reagál a klímára. A légkondícionálónak előnyös hatásai mellett sajnos negatív egészségügyi hatásai is lehetnek, főleg hosszú távon.

Fotó: pixabay.com

Forró nyári napokon kifejezetten jól esik klimatizált helységben dolgozni, aludni, vásárolni, utazni – manapság gyakorlatilag mindenhol használunk légkondícionálót. Helyes használata esetén komfortérzetet biztosít, sőt, allergiás betegeknél használata a szellőztetéssel ellentétben előnyös lehet.

A klímák helytelen használata esetén azonban komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki. Sokan szeretik a légkondit alacsony hőmérsékletre állítani, azonban a kinti és benti hőmérséklet közötti nagy különbség megbetegedésekhez vezethet. A túlhűtött helységben való tartózkodás megfázásos panaszokat, sőt, hosszútávon akár ízületi panaszokat is okozhat, míg a hidegből nagyon melegbe való kilépés rosszulléthez vezethet az erek hirtelen kitágulása miatt.

Törekedjünk arra, hogy a kinti és benti hőmérséklet között maximum 5-8 °C különbség legyen, így van ideje a testünknek, hogy fokozatosan hűljön le, és távozáskor sem viseli meg a szervezetünket a hirtelen meleg.

Ha sokat ülünk a légkondícionálóhoz közel, számos egészségügyi probléma alakulhat ki, a hideg levegő közvetlen hatása miatt például krónikus ízületi fájdalmak, ún. klímareuma, fejfájás, szédülés, fáradékonyságo is kialakulhat. A légkondícionáló száraz levegője kiszáríthatja az orrnyálkahártyát, torokfájást, szem- és bőrszárazságot, viszketést okozhat, súlyosbíthatja az asztmás panaszokat.

Nem szabad megfeledkeznünk légkondícionáló használata mellett sem a szellőztetésről, hiszen a klíma csak keringeti a helységben a levegőt, így időnként friss, oxigéndús levegőt is be kell engednünk.

Fontos, hogy a helyiségekben, gépjárművekben lévő klímákat évente tisztíttassuk, mivel a rosszul karbantartott berendezések számtalan betegséget terjeszthetnek. Ilyen betegség többek között a légionárius betegség, mely a tüdőgyulladás egy súlyos formája, de baktériumok, gombák is elszaporodhatnak a klímákban, melyek komoly fertőzéseket okozhatnak.

Amennyiben tehát légkondícionált helységben dolgozunk, vagy éppen otthonunkat hűtjük a berendezéssel, egészségünk megőrzése érdekében mindenképpen fontos odafigyelni a klíma helyes használatára: tartsuk tisztán a berendezést, ne állítsuk túl hideg hőfokra, és ne üljünk közvetlenül a légkondícionáló közelébe!