A koronavírus fertőzés terjedésének megelőzése érdekében számos intézkedés és javaslat került bevezetésre, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy tartsunk biztonságos távolságot a többi embertől. A különböző országokban azonban eltér a javasolt távolság mértéke: Kínában és Franciaországban például 1 méter, míg Olaszországban és Németországban 1,5 méter, a legszigorúbban pedig Anglia veszi a helyzetet, ahol 2 méter a kötelező távolságtartás. De melyik ország példája a követendő?

Fotó: pixabay.com

Egyelőre nincs biztos álláspont arra nézve, mekkora is a biztonságos távolság két ember között a fertőzésveszély minimalizálása érdekében. Míg egyes tanulmányok szerint a koronavírus akár 4 métert is megtehet a levegőben a COVID osztályokon, a WHO szerint már 1 méter távolság esetén is jelentősen csökken a fertőzésveszély.

A biztonságos távolság meghatározása azonban nem egyszerű, mivel számos tényező befolyásolja.

Amikor lélegzünk, beszélünk, köhögünk vagy tüsszentünk, kis cseppeket bocsátunk ki a szájunkon és orrunkon keresztül. A cseppek mérete változó, a milliméteres nagyságtól ennek töredék részéig terjed méretük. A nagyobb cseppek kisebb távolságot tudnak megtenni, míg a kisebb cseppek messzebbre jutnak el.

A nagyobb cseppekben több, míg a kisebb cseppekben kevesebb vírus fér el. Nem csak a cseppek nagysága, de sebességük is fontos: légzés közben kisebb távolságot tesznek meg, míg legtávolabbra tüsszentés során jutnak el a cseppek.

Fontos az is, mennyi vírus van egy adott ember szervezetében, ez általában a fertőzés és a tünetek súlyosságával is egyenes arányosságban van. Azok, akiknek a légzőrendszerében több vírus található, nagyobb mennyiségű vírust ürítenek.

Figyelembe kell venni azt is, hogy milyen mennyiségű vírus szervezetbe jutására van szükség ahhoz, hogy fertőzés alakuljon ki. Míg az influenzavírusok esetén ez a szám több ezertől több millióig terjedhet típustól függően, a COVID-19 esetén még nem ismerjük biztosan a fertőzés kialakulásához szükséges minimális vírusmennyiséget.

Nem mindegy a környezetünk sem: kültéren a szabad levegőáramlás miatt kisebb esélye van a fertőződésnek, míg zárt térben könnyebben terjed a fertőzés. A levegőáramláson túl a hőmérséklet és a levegő páratartalma is befolyásolhatja a cseppek viselkedését.

Számos szempontot kell tehát figyelembe venni ahhoz, hogy meghatározzuk a fertőzésveszély minimalizálásához szükséges távolságot, mely helyzettől függően változhat. Míg egyértelműen nem lehet tehát meghatározni, hány lépés távolságot kell tartanunk a többi embertől, az biztos, hogy a távolságtartásra mindannyiunk biztonsága érdekében szükség van, így fontos odafigyelnünk, hogy elsősorban zárt tereken minimum 1-1,5 méter távolságot tartsunk másoktól.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-06-metre-science-social-distancing.html