Csak egy óra az életünkből, amivel három ember életét is megmenthetjük!

Fotó: pixabay.com

A véradás a másokon való segítség önzetlen formája, hiszen nekünk csak egy óra az életünkből, de a súlyos betegségben szenvedők számára az életet jelentheti. A Magyar Vöröskereszt adatai szerint naponta 1800 véradó toborzására volna szükség ahhoz, hogy minden vérre szoruló betegen segíteni tudjunk.

Kinek jó a véradás?

A véradás elsősorban azok számára fontos, akik valamilyen ok miatt transzfúzióra, vagyis vérátömlesztésre szorulnak. Ilyen állapotok például a baleset miatti vérvesztés, a krónikus betegségek vagy kezelésük következtében kialakult vérszegénység, és a műtétek miatti vérvesztés.

Egy véradás során akár három életet is megmenthetünk: minden zsák levett vérből ugyanis háromféle készítményt állítanak elő, vörösvértest-, vérplazma-, valamint vérlemezke-koncentrátumot.

A véradás azonban nem csak a betegek, de a véradó számára is hasznos lehet: a véradás előtt kötelező orvosi vizsgálat során információt kaphatunk általános egészségügyi állapotunkról, valamint a vér laboratóriumi vizsgálata során szűrésre kerülnek a mintában egyes fertőző betegségek, mint a HIV, Hepatitis B és C, valamint a szifilisz.

Ki lehet véradó?

Véradó lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges ember, aki rendelkezik a regisztrációhoz szükséges okmányokkal (TAJ kártya, személyi igazolvány és lakcímkártya) és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.

A tetoválás és piercing esetén azok elkészültétől számított fél év múlva lehet vért adni, valamint bizonyos országokból való hazautazás után is fél évnek, esetenként egy évnek kell eltelnie véradás előtt.

Hogyan történik a véradás?

A véradás összességében kb. 1 órát vesz igénybe.

Első lépés a regisztráció, mely során be kell mutatni a szükséges okmányokat, majd ki kell tölteni egy kérdőívet, melyen az életmóddal, esetleges betegségekkel kapcsolatos kérdések vannak.

Az adatfelvételt orvosi vizsgálat követi. Először az ujjbegyből történő vérvétel során ellenőrzésre kerül a hemoglobin szint, majd vérnyomásmérés történik. Ezek, valamint a kérdőívre adott válaszok tekintetében dönti el a vizsgáló orvos, hogy a jelentkező alkalmas-e a véradásra.

Amennyiben mindent rendben találnak, következik maga a véradás, mely általában 5-12 percig tart. A véradás során először egy tűvel a könyökhajlatban lévő vénát megszúrják, ahonnan a vér egy erre alkalmas zsákba folyik. Egy véradás alkalmával kb. 450 ml vér kerül levételre.

A véradás után steril nyomókötés kerül a tűszúrás helyére, melyet 4 órán át nem szabad levenni. A véradás befejezése után még 5-10 perc pihenés következik, ezután lehet haza indulni. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a véradás után megfelelő mennyiségű folyadékot és táplálékot fogyasszunk, és aznap ne végezzünk megterhelő fizikai munkát!

Szabad-e vért adni járvány alatt?

Szabad, és kell is!

Bár a COVID-19 járvány alatt csökkent a műtétek, valamint a karantén következtében a balesetek száma is, a járvány ideje alatt is szükség van vérkészítményekre. Mivel az egyes vérkészítmények a véradást követő 35-42 napig használhatóak fel, ha nem adna vért senki a járvány alatt, gyorsan elfogynának a készletek.

A véradó helyeken mindent megtesznek azért, hogy biztosítsák a véradók biztonságát járvány alatt is, így nem kell félnünk a fertőződéstől véradás közben. Fontos azonban, hogy csak teljesen egészéges véradók jelentkezzenek, akik nem kerültek kapcsolatba COVID-19 fertőzött beteggel és nem mutatták ki náluk a vírust. A véradásból kizáró okokról, valamint a járvány alatt bevezetett lehetőségekről a véradás előtt érdemes a véradó helyek honlapján tájékozódni.

A levett vérek szűrése koronavírusra nem szükséges, mivel a COVID-19 cseppfertőzés során terjed, így vérátömlesztés során nem lehet elkapni.

A véradás tehát a legjobb módja annak, hogy önzetlenül segítsük beteg honfitársainkat: csupán egy órát vesz el az életünkből, de ezzel a minimális időbefektetéssel akár három ember életét is megmenthetjük.