Rengeteg információ és ajánlás áll rendelkezésre arra vonatkozóan, mit is tartalmazzon az egészséges étrend gyermekek számára, azonban arról már sokkal kevesebbet hallunk, hogy az étkezés mellett mit célszerű innivalóként fogyasztaniuk a gyermekeknek. A napokban azonban megjelent az első, szakemberek által összeállított ajánlás arra nézve, hogy a kisgyermekeknek életkortól függően milyen folyadékokat célszerű fogyasztaniuk.

A kora gyermekkori táplálkozás alapvetően befolyásolja a későbbi életkorban folytatott táplálkozást, így fontos, hogy már csecsemő- és kisgyermekkortól kezdve megfelelő minőségű és tápértékű étrendet kapjanak a gyermekek. A táplálkozás azonban nem csak az étkezést, hanem az elfogyasztott folyadékot, így annak minőségét és mennyiségét is magában foglalja.

A gyermekek már nagyon korán, akár 9 hónapos koruktól kezdve megtanulják, melyek azok az ízek, melyeket jobban kedvelnek. A csecsemők és kisgyermekek az édes ízeket alapvetően előnyben részesítik, azonban a cukrozott italok fogyasztása mind gyermekkorban, mind a későbbiekben egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért nem mindegy, milyen ízekhez szoknak hozzá a gyermekek fiatal korban.

Ha tehát gyermekeinket például cukrozott üdítőitalokkal, gyümölcslevekkel, vagy ízesített tejekkel itatjuk már egészen fiatalon, az édes ízekhez hozzászokva a későbbi életkorban is a hozzáadott cukrot tartalmazó, édesebb italokat és ételeket fogják választani. Ez nem csak hosszú távon okozhat egészségügyi problémákat, de már gyermekként is különböző problémákhoz vezethet a cukros italok fogyasztása, így többek között fogászati problémák, például fogszuvasodás is kialakulhat.

Több amerikai egészségügyi szervezet összefogásával készült el a nemrégiben a 0-5 éves gyermekek folyadékfogyasztásáról szóló ajánlás, melynek kidolgozásában dietetikusok és több egészségügyi szakember is együttműködött.

Az ajánlás szerint minden 0-5 év közötti gyermek esetén kerülni kell a koffein tartalmú üdítőitalok, a cukrozott, valamint alacsony kalóriatartalmú, édesítőszert tartalmazó üdítőitalok, ízesített, például csokis vagy vaníliás tejek, kisdedek számára készült tápszerek, valamint növényi eredetű tejek fogyasztását. Ezen italok többsége hozzáadott cukrokat tartalmaz, mindemellett pedig tápértékük nem megfelelő gyermekek számára.

A növényi tejek és kisded formulák fogyasztásánál kivételt jelentenek például a tejfehérje allergiával élő gyermekek, hiszen számukra az állati eredetű tej- és tejtermékek fogyasztása nem lehetséges.

Az ajánlás a következőket tartalmazza:

0-6 hónapos gyermekek számára kizárólag anyatej vagy tápszer fogyasztása fedezi mind a folyadék-, mind a tápanyagszükségletet.

6-12 hónapos csecsemők számára az anyatejes vagy tápszeres táplálás mellett a szilárd ételek bevezetésével egyidőben néhány korty vizet is érdemes már adni, elsősorban az étkezések mellé. Egyéb folyadék, például gyümölcslevek adása ebben az életkorban nem javasolt, mivel nem tartalmaznak a gyermek számára plusz hasznos tápanyagot, azonban magas cukortartalmuk ezzel szemben káros is lehet.

12-24 hónapos kisdedek számára már el lehet kezdeni a tehéntej adását, mely a gyermekek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat tartalmaz. Folyadékpótlás céljára továbbra is a víz a legmegfelelőbb, de egy kevés 100%-os gyümölcslé adása is megengedett, azonban ehelyett célszerűbb inkább gyümölcsöket etetni a gyermekkel.

2-5 éves kor között továbbra is a víz és tej fogyasztása javasolt, melyek közül elsősorban az alacsony zsírtartalmú (1%-os) tej adása ajánlott.  A 100%-os gyümölcslevek adása ebben az életkorban szintén megengedett, de érdemes ezeket is víz hozzáadásával higítani.

Amennyiben tehát már egészen korai életkorban odafigyelünk, hogy gyermekünk megfelelő minőségű és tápanyagtartalmú folyadékot fogyasszon, nem csak az egészséges fejlődését segítjük elő, de a későbbi egészséges táplálkozásra való szoktatáson keresztül számtalan betegség megelőzésében is segítjük. A helyes folyadékfogyasztás tehát a megfelelő étrenddel együtt a kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezi, és ezzel járulhatunk hozzá, hogy egészséges gyermekeinkből egészséges felnőttek váljanak.

Természetesen minden gyermek más és más, így tápanyagszükségletük is egyéni, ezért mindenképpen konzultáljon gyermekorvosával, hogy az Ön gyermekének az egészséges fejlődéséhez milyen tápanyagokra van szüksége!

Forrás:  https://medicalxpress.com/news/2019-09-healthy-kids-first-ever-consensus-young.html