Rendszeres pislogással megelőzhető a baj!

A néphiedelem szerint, ha a bal szemünk viszket az örömet jelent, ha a jobb szemünk, az bánatot jelez. Ennek persze nincs megalapozott tudományos magyarázata, de annyi biztos, hogy a szemviszketés elég gyakori probléma, mely mögött több betegség is állhat.

Szárazszem Szemviszketés

Fotó: Pixabay.com

Sokan nem is tudják, hogy a szemviszketésnek van egy igen kellemetlen tulajdonsága: minél jobban dörzsöljük az irritált területet, annál inkább viszketni fog a szemünk. Ez azért alakul ki, mert például allergia okozta szemviszketés esetén a dörzsölés hatására a masztocitákból (hízósejtek) felszabaduló hisztamin tovább fokozza a viszketéses panaszokat.

A szezonálisan előforduló szemviszketés esetén, - melyhez egyéb más tünetek is társulnak úgy, mint égő érzés a szemek környékén, orrfolyás, orr viszketés, tüsszentés – mindig gondoljunk allergiás eredetre. Ebben az esetben sokat nem segítenek a különböző műkönny és szemcsepp készítmények, hiszen magát az allergiát kell kezelni. Tüneti kezelésként különböző antihisztamin tartalmú gyógyszerek, szemcseppek kaphatóak a patikákban, de érdemes ilyenkor elsőként allergológust felkeresni és tisztázni az allergiát kiváltó okokat, hiszen allergia esetén az első és legfontosabb teendőnk maga az allergén (házipor, állati szőrök, egyes élelmiszerek, stb.) eliminálása a környezetünkből.

Szemviszketést, égő érzést okozhat még a szemszárazság is. Naponta kb. 1-3 ml könny termelődik. Az 5-10 másodpercenkénti pislogással a könnymirigy által termelt könnyet elterítjük a szemünk felszínén, hasonlóan, ahogyan az autók ablaktörlő lapátjai (pislogás) szétterítik az ablakmosófolyadékot (könny) a szélvédőn (szemünk felszíne). Pislogás hiányában a szemünk felszínén nem lesz elegendő könnyfilmréteg, így szemünk kiszáradhat, melynek tünetei a pislogásra jelentkező fájdalom, égő érzés, szemviszketés esetleg homályos látás.

Mikor pislogunk keveset?

Maga a pislogás egy reflex folyamat, tehát nem minden esetben tudatosan pislogunk. A több órás monitorhasználat esetén jóval kevesebbet pislogunk, így titkárnőknél, bloggereknél, programozóknál nagyobb eséllyel alakul ki szemszárazság, de nem csak őket érintheti.

A filmfanatikusok sincsenek előnyben, hiszen a több órás tévé nézés is szemszárazságot okozhat. Sőt az autóvezetőknél is szemszárazság alakulhat ki, hiszen a forgalom folytonos figyelése csökkenti a pislogások számát.

Ezekben az esetekben segíthetnek a különböző könnypótló (ún. műkönny) készítmények.

Ha nem termelődik elég könny

Vannak olyan betegségek, melyek megléte esetén kevesebb könny termelődik. A könnymirigyek gyulladásos, autoimmun betegsége (Sjögren-szindróma) esetén a könnytermelés visszaesik és szárazszem szindróma alakul ki. Cukorbetegségben a szaruhártya érzéketlensége alakulhat ki, ezáltal a könnymirigyek nem termelnek elegendő könnyet. Okozhatja még a szaruhártya érzéketlenségét a herpesz vírus fertőzések és a hosszú ideig tartó kontaktlencse viselése is.

Ha elpárolog a könnyfilm

A könnyfilm gyors vagy fokozott elpárolgását is több tényező okozhatja, mely szintén szemszárazsághoz vezethet. Leggyakrabban pajzsmirigy betegeknél figyelhető meg a könnyfilm fokozott párolgása. Pajzsmirigy alulműködés esetén (Basedow-kór) a szemrések tágassága túl nagy, így a levegővel érintkező szem felszíne is megnövekszik, ezáltal a könnyfilm elpárolgása is gyorsabb lesz. A könnyfilm fokozott párolgását eredményezheti még a száraz szobalevegő, a helytelenül beállított légkondicionáló, fűtés, szeles idő is.

Gyógyszerek, melyek szemszárazságot okozhatnak:

  • különböző antidepresszánsok szedése
  • antikolinerg hatóanyagú gyógyszerek
  • szívritmuszavar ellenei készítmények, vérnyomás csökkentők
  • fogmazásgátlók, altatók, nyugtatók.

Persze vannak egyéb okok is, melyektől éghet, viszkethet a szemünk. Ezek egyértelmű okok, de a teljesség kedvéért azért megemlítünk párat:

  • idegentest került a szembe (rovar, bot, stb.)
  • valamilyen folyadék került a szembe
  • környezeti tényezők (por, kipufogó gázok, kozmetikumok, hagyma stb.)

Kötőhártya gyulladás (conjunctivitis):

Ez a leggyakoribb szembetegség, sokan fordulnak a kötőhártya gyulladás tüneteivel az orvoshoz. Leggyakrabban allergia, bakteriális vagy vírusos eredetű lehet. Házi gyógymódokkal ilyen esetben ne próbálkozunk, mert nem fog segíteni, minden esetben forduljunk orvoshoz, ha a szem vörösségét, viszketését, fájdalmát, égő érzését tapasztaljuk. Különböző szemcseppekkel tünetek és a betegség is pár napon belül múlik.