A jelenlegi COVID-19 járvány idején szájmaszkok használatáról és hatásosságáról az egyes egészségügyi szervezetek és állami szervek is eltérő véleménnyel vannak, így sok esetben a lakosság számára is nehéz eldönteni, érdemes-e akkor maszkot hordani, és ha igen, milyet?

Textil maszk Szájmaszk

Fotó: pixabay.com

Az Amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) legújabb ajánlása szerint javasolt textil szájmaszkot vagy akár sálat rakni arcunk elé, ha elhagyjuk otthonunkat – ezzel ellentétben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a házilag készített textilmaszkok viselésének előnyeire nincs jelenleg tudományos adat, az egészségügyi maszkok viselése pedig csak az egészségügyben dolgozók számára javasolt.

A CDC mellett több szervezet és állami szerv javaslatában is szerepel a textilmaszkok alkalmazása, hiszen akár házilag is elkészíthetőek és alkalmazásuk nem csökkenti a világszerte szűkös egészségügyi tartalékokat. De mit is kell tudni a textil szájmaszkokról?

A maszk viselésével környezetünket védjük, nem saját magunkat!

A maszk viselésével lényegében azt akadályozzuk meg, hogy beszéd, köhögés, vagy tüsszentés közben a vírusok a levegőbe kerüljenek. A maszk viselése mindannyiunk számára azért lenne előnyös, hiszen tudjuk, hogy vannak olyan tünetmentes hordozók, akik bár megfertőződtek a koronavírussal, mégsincsenek tüneteik – ellenben a vírust tudtukon kívül átadhatják környezetüknek.

Milyen a jó textilmaszk?

Ennek biztos eldöntésére mindenképpen szükség lenne vizsgálatokra, többek között azért, hogy kiderüljön, mely anyagokon tapad meg legkevésbé a vírus.

Néhány szempont azonban segíthet a megfelelő textilmaszk kiválasztásában. Mindenképpen olyan anyagot válasszunk, melyet akár hosszabb ideig is tudunk komfortosan hordani, és legalább 2 vagy több rétegű legyen.

Az is fontos, hogy a lehető legjobban illeszkedjen az arcunkra, minél kisebb rés legyen az arcunk és a maszk között – így megelőzhetjük, hogy a kilégzett levegő a maszk mellett távozzon.

Ne nyúlkáljunk a maszkhoz!

Nagyon fontos odafigyelni a maszk helyes használatára, mivel a helytelen használat esetén megnövelhetjük saját esélyünket a fertőződésre!

A maszk fel- és levételekor csak a maszk gumis vagy kötős részét fogjuk meg, és mind felvétel, mind levétel előtt mossuk meg a kezünket! Ha felvettük a maszkot, ne nyúlkáljunk hozzá, ne igazgassuk, ne húzkodjuk fel és le, és véletlenül se nyúljunk be a maszk alá!

A textilmaszkokat naponta ki kell mosni, lehetőleg minimum 60°C-on, és amennyiben a maszk anyaga engedi, újabb felvétel előtt vasaljuk ki.

Ne felejtsük el a kézmosást és a távolságtartást!

Mivel a maszkok hordásával kapcsolatban az egészségügyi helyzeteken kívül sajnos kevés tudományos alapú bizonyíték áll rendelkezésre, a védekezés legjobb módjának továbbra is a szociális izolációt, az egymástól való távolságtartást, a fizikai kontaktus csökkentését, valamint a rendszeres kézmosást tartjuk.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-05-science-homemade-mask.html