Tippek a biztonságos edzésért.

A COVID-19 járvány során bevezetett korlátozó intézkedések enyhítésével többek között az edzőtermek egy része is újra kinyitott, azonban az enyhítések ellenére sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a járványnak bár enyhült, még nincs vége, így továbbra is fokozottan kell ügyelnünk önmagunk és környezetünk biztonságára.

Fotó: pixabay.com

Az edzőtermek esetén számos olyan tényező és felület van, melyek kifejezetten nagy fertőzésveszélyt jelentenek.

Az edzőtermek többsége beltéri, így a szabad levegőáramlás korlátozott ezekben a létesítményekben. A különböző eszközöket továbbá számtalan ember használja egymás után, így nem megfelelő fertőtlenítés esetén ezek felületén megtapadhatnak a kórokozók.

Edzés közben általában izzadunk, és bár a koronavírus elsősorban nem izzadsággal, hanem cseppfertőzéssel terjed, izzadás közben sokkal gyakrabban nyúlunk az arcunkhoz. Az edzőtermekben továbbá több közös használatú helység, például öltözők, zuhanyzók találhatók, ahol a felületek érintése során az esetlegesen megtapadt kórokozók átkerülhetnek a kezünkre.

Mit tehetünk a COVID-19 fertőzés elkerülésére az edzőteremben?

Alapvetően az edzőtermek esetén is igaz az a három alaptétel, mely minden esetben fontos, ha emberek közé mennénk: maradjunk otthon, amennyiben influenzaszerű tüneteket észlelünk, tartsuk a távolságot másoktól és ügyeljünk a kézhigiéniára.

További tippek, hogy biztonságosan folytathassuk az edzést:

  • Az edzőterembe be és kilépéskor mossunk kezet, vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt!
  • Tisztítsuk és fertőtlenítsük az eszközöket, mielőtt és miután használjuk őket, valamint mossunk kezet az eszközök fertőtlenítése után!
  • Ne érjünk az arcunkhoz és a szájunkhoz edzés alatt!
  • Figyeljünk a távolságtartásra, főleg csoportos órák alatt!
  • Ha lehet, öltözz és fürödj otthon.
  • Ha lehet, olyan időszakban menj edzeni, amikor kevesebben látogatják az edzőtermet.

Ezen egyszerű szabályok betartásával jelentősen csökkenthető a fertőződés esélye, és alkalmazásukkal remélhetőleg tehetünk azért, hogy a megbetegedések számának alacsonyan tartása mellett nem csak nyitva maradhatnak az edzőtermek, de a korlátozó intézkedéseket is tovább lehet majd csökkenteni.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-06-gym-coronavirus-infection.html