A mostanra világjárvánnyá nyilvánított COVID-19 járvány már hazánkban is megjelent, így legfontosabb teendőnk jelenleg a vírus terjedésének minél hatékonyabb megakadályozása. A megfelelő kézmosás és kézfertőtlenítés, valamint testi kontaktus csökkentésének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, azonban ennél többet is tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a vírussal való fertőződést.

Koronavírus koronavírus elleni védekezés mit tehetünk a koronavírus ellen

Fotó: pixabay.com

A járványok terjedésének korai szakasza kulcsfontosságú annak tekintetében, milyen méreteket ölt a későbbiekben a járvány. A vírus terjedésének hatékony visszaszorításának érdekében a lakosság minden tagjának felelőssége a higiéniás tanácsok és előírások, a testi kontaktusra vonatkozó javaslatok, valamint az egyes kormányok által hozott intézkedések szigorú betartása.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlása szerint, koronavírus fertőzés-szerű tünetek (láz, száraz köhögés) esetén 7 napig maradjunk otthon, és ne keressük fel a háziorvosunkat, a gyógyszertárakat vagy a kórházakat! Csak akkor hívjuk a segélyhívót, ha a tünetek rosszabbodnak vagy 7 nap után sem javulnak.

Magyarul otthoni karanténba helyezzük magunkat! Légúti megbetegedés esetén MARADJUNK OTTHON, közösségbe ne menjünk és csak akkor forduljunk orvoshoz, ha a tüneteink rosszabbodnak, légszomj, fulladás jelentkezik vagy csillapíthatatlan láz. Enyhe tünetek esetén feleslegesen ne menjünk a potenciálisan fertőzött területre (plázák, háziorvosi rendelő, kórházak, gyógyszertárak, nagyobb közösségi helyek, stb.)!

Mindezeken túl azonban létezik néhány további lehetőség is, melyekkel csökkenthetjük annak az esélyét, hogy megfertőződjünk a vírussal. Ezek megértése érdekében érdemes ismerni, hogyan is történik a koronavírussal való fertőződés folyamata.

A legtöbbünk számára már ismert, hogy a koronavírus cseppfertőzés útján terjed. Ez azt jelenti, hogy a fertőzött egyén a vírusmolekulákat apró vízcseppekbe zárva lélegzi vagy köhögi ki, és ezeket az apró cseppeket lélegzi be az addig egészséges egyén. A vírusok ezek után az orr- és toroknyálkahártya, vagy a légutak falán tapadnak meg.

Ahhoz azonban, hogy a vírusok szaporodni tudjanak, be kell jutniuk a sejtbe, ez pedig időigényes. Ha viszont bejutottak a sejtbe, azonnal szaporodni kezdenek, melynek következtében egy idő után kidurrannak a sejtek, és az így kijutó vírusok újabb és újabb sejteket fertőznek meg, míg egészen a tüdő legmélyebb részeinek sejtjeihez is eljutnak és megbetegítik azokat.

Szervezetünk azonban nem védtelen a kórokozók ellen. A légutak sejtjeinek felszínén apró nyúlványok vannak, melyek összehangolt mozgásukkal a szájüreg felé terelik a tüdő belsejét és a légcsövet borító nyákot, így igyekezve eltávolítani ezzel együtt a kórokozókat.

A tüdő léghólyagocskáiban további védelmi vonalat állít immunrendszerünk: az itt tartózkodó immunsejtek felelnek tüdőnk tisztításáért, akik nem csak a bejutó kórokozókat, hanem a környezetből érkező port és egyéb szennyeződéseket is igyekeznek eltávolítani.

Hogyan segíthetjük szervezetünk védekezését a vírus ellen?

Ha elsősorban az orrunkon keresztül vesszük a levegőt, az orrüreg védelmi mechanizmusainak köszönhetően csökkenteni tudjuk a légutakba kerülő kórokozók számát. Ez fontos, hiszen minél nagyobb számú vírus jut szervezetünkbe, annál nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

Fontos szempont, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem leszünk azonnal fertőzöttek, amint belélegezzük a vírust, hiszen idő kell a sejtek megfertőzéséhez. A torokban megtapadt, de fertőzést még nem kialakító vírusok ellen hatásos védekezés lehet a különböző fertőtlenítő hatású szájvizek, toroköblítők alkalmazása, de az egyszerű megfázás esetén javasolt meleg tea gyakori kortyolgatása is jó hatású lehet.

A melegvizes gőzök belélegzése segíthet a tüdőben lerakódott váladék oldásában, mely elősegíti a légutak saját tisztító folyamatainak működését. A tüdőben található immunsejtek hatékonyabb munkáját elősegíti, ha a vírusokon túl minél kevesebb szennyező anyaggal kell megbirkózniuk – ennek érdekében a dohányzás mellőzése kifejezetten javasolt.

A koronavírus járvány terjedésének minél hatékonyabb visszaszorítása tehát mindannyiunk felelőssége, így fontos, hogy a társadalom minden tagja komolyan vegye és alkalmazza a javasolt megelőzési módszereket. Figyeljünk oda az alapvető higiéniás előírásokra, tartózkodjunk a felesleges testi kapcsolatoktól, tartsuk be a hozott törvényi intézkedéseket, valamint tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél hatékonyabban segítsük szervezetünk védekezését is a kórokozók ellen.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-03-infection.html