Jó hír, hogy már látszik a fény az alagút végén!

A COVID-19 pandémia már lassan egy éve befolyásolja mindennapjainkat, így nem csoda, hogy nagyon sokan már belefáradtak mind a koronavírussal kapcsolatos hírekbe, mind pedig az életünket feje tetejére állító járványügyi intézkedésekbe. Most azonban mindennél fontosabb, hogy ennek ellenére erősek maradjunk, és megtegyünk minden tőlünk telhetőt a COVID-19 járvány megfékezése érdekében.

Nem csoda, hogy a legtöbben már nagyon belefáradtunk a járványba – hiányzik a családunk és a barátaink, hiányzik a járvány előtti kötetlen életünk. A jelenlegi korlátozások mellett ez még kifejezettebb, hiszen már olyan dolgokat sem tehetünk meg, amire néhány hónapja még volt lehetőségünk, mint elmenni egy étterembe, vagy beülni valahová egy pohár kávéra.

Nem meglepő tehát, hogy sokan egyre frusztráltabbak, és egyre többen bocsátkoznak járványügyi szempontból veszélyeztető cselekedetekbe, vagy hagyják figyelmen kívül a korlátozó intézkedéseket. Mivel sokszor ezeknek a rizikós viselkedéseknek nem lesz fertőzés a következménye, vagy éppen igen, de csak enyhe lefolyású megbetegedés alakul ki, fennáll annak a veszélye, hogy az adott személyek egyre lazábban veszik a járványügyi intézkedéseket.

Mit tehetünk, ha magunkon is azt észleljük, hogy már belefáradtunk a járványba, és egyre nagyobb frusztrációt okoz a járványügyi intézkedések betartása?

Gondoljunk bele, hogy miért is szükséges mindez, és milyen következményekkel járhat, ha a lakosság nagyobb része nem tartja be a járványügyi előírásokat. Míg a fiatal, egészséges emberekre általában nem jelent kifejezetten nagy veszélyt a koronavírus, mindenkinek vannak idősebb, krónikus betegségben szenvedő szerettei, akik számára viszont akár életveszélyes is lehet a vírus – a korlátozó intézkedések betartása elsősorban az ő védelmük érdekében fontos.

Igaz továbbá, hogy a megbetegedések jelentős része ugyan enyhe vagy középsúlyos lefolyású, de minél több ember fertőződik meg a koronavírussal, annál nagyobb lesz a kórházi ellátást igénylő betegek száma – mivel pedig az egészségügyi ellátórendszer kapacitása véges, ezért a nagy számú megbetegedés a rendszer túlterheltségéhez vezethet.

Ha pedig mások védelme nem jelent elég motivációt arra, hogy erőt gyűjtsünk a járványügyi intézkedések további szigorú betartására, gondoljunk bele abba, hogy minél hamarabb sikerül megfékezni a járvány terjedését, annál gyorsabban térhet vissza az életünk a normális kerékvágásba, de ehhez mindenképpen a lakosság összefogására van szükség.

A jó hír az, hogy már látszik a fény az alagút végén: a világ számos országában, így hazánkban is megkezdődött a COVID-19 vakcinák beadása, mely a leghatékonyabb módszere annak, hogy a lakosság túlnyomó része védettséget szerezzen a koronavírus ellen, és ezzel véglegesen meg tudjuk állítani a COVID-19 járvány terjedését.

Fotó: pixabay.com