Néhány nappal ezelőtt kapott szárnyra a hír, hogy a COVID-19 járványt okozó SARS-CoV-2 vírus egy újabb variánsát azonosították Dél-Afrikában, mely a görög ábécéről való nevezéktant követve az omikron variáns elnevezést kapta. De mit is tudunk eddig erről az új variánsról?

A variánst először Botswanában írták le, majd nem sokkal később Dél-Afrikában is detektálták, ahol november 25-én számoltak be először a felfedezéséről. A beszámoló időpontjában már Hong Kongban is kimutatták a variánst, a mára már 11 országban jelentettek az Omikron variáns által okozott fertőzéseket.

A szakemberek két fő ok miatt tartják potenciálisan veszélyesnek az új variánst. Egyrészt, félő, hogy az Omikron variáns gyorsabban képes terjedni, mint az eddigi SARS-CoV-2 variánsok. Bár erre nézve egyelőre egyértelmű adat nincs, a gyorsabb terjedést támasztja alá, hogy Dél-Afrikában a pozitív PCR tesztek aránya 3,6%-ról 9,8%-ra növekedett.

A másik nagy problémát az Omikron variáns igen szokatlan mutációs összetételében látják, mellyel akár immunrendszerünket is kicselezheti. Az Omikron variáns közel 50 mutációja közül vannak olyanok, melyek az Alfa, Béta, Gamma vagy Delta variánsokban is megtalálhatóak voltak, míg számos mutációja teljesen új. Az 50 mutáció közül továbbá kb. 30 a tüskefehérjét érinti, mely a koronavírusnak azon felszíni fehérjéje, melynek felismerésére a védőoltások egy része épül – így félő, hogy az oltások által kialakított védelem mértéke az Omikron variáns esetén alacsonyabb lesz.

A Pfizer cég képviselője ugyanakkor optimistán beszélt az új variáns elleni védettség tekintetében: véleménye szerint bár megeshet, hogy összességében kisebb hatásfokú védelemmel kell számolnunk az Omikron variáns okozta megbetegedéssel szemben, azonban a súlyos betegséglefolyás ellen valószínűleg továbbra is megfelelő védelmet fognak nyújtani a vakcinák.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy immunrendszerünk védvonala nem csak a vírus ellen termelt ellenanyagokon alapszik, hanem van egy ún. T-sejtes immunitásunk is, mely abban az esetben is védelmet jelenthet, ha a koronavírus felszíni tüskefehérjéjének változás miatt csökkenne az ellenanyagon alapuló védettség hatásfoka.

Arra nézve, hogy az Omikron variáns által okozott megbetegedés súlyosabb tünetekkel jár-e, mint akár az Alfa, akár a Delta variáns által okozott betegség, egyelőre nem tudjuk a választ. Bár a korházi kezelést igénylő megbetegedések száma is emelkedést mutat Dél-Afrikában, ez következhet az összes megbetegedés magasabb számából, nem utal egyértelműen arra, hogy az Omikron variáns súlyosabb tünetekkel járna. Sőt, A Dél-Afrikai Orvosi Kamara elnöke, Angelique Coetzee szerint akár enyhébb lefolyású betegséget is eredményezhet az új variáns – azonban egyelőre erre nézve sincsenek egyértelmű bizonyítékok.

Míg tehát egyelőre nem is ismerjük pontosan az új Omikron variáns által kialakított fertőzést, abban egyetértenek a szakemberek, hogy fontos odafigyelni erre az új variánsra. Hazánkban szerencsére mindeddig nem mutatták ki az Omikron variánst, azonban a COVID-19 járvány továbbra is tombol országunkban is. A súlyos megbetegedés és a COVID-19 fertőzés okozta szövődmények elkerülése érdekében éppen ezért fontos, hogy ha még nem oltatta be magát, mielőbb tegye meg, valamint abban az esetben, ha több, mint 6 hónapja kapta meg a második oltását, mindenképp éljen a harmadik oltás lehetőségével! Az oltatlanok NAGY veszélyben vannak!

Fotó: pixabay.com