Bőrünk folyamatosan megújul, mely hámlás formájában jelenik meg. Korpásodásról akkor beszélünk, ha a hajas fejbőr hámlása intenzívebb és súlyosabb a megszokottnál. A fejbőr hámlása olyannyira intenzív lehet, hogy akár nagyobb darabokban is lehullhat a bőr. Mit tehetünk a korpásodás ellen?

korpásodás korpás hajDesigned by Pixabay.com

A hajas fejbőr intenzív hámlását bizonyára különböző kórokozók okozzák. Ha a hámláshoz a hajas fejbőr gyulladása is társul, akkor seborrhea-ról (zsíros korpásodás) beszélünk, ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy kissé vörösebb is fejbőr. Egyik kiváltó faktora a seborrheának a stressz. 
Maga a korpásodás egy krónikus bőrbetegségnek tekinthető, mely minden harmadik embert érint. Vannak úgynevezett fellángolási időszakok, amikor a korpásodás kifejezettebb. Ezek a fellángolások kezelhetőek, de sajnos nem gyógyíthatóak, mert mindmáig nincs olyan készítmény, amely teljes mértékben megszüntetné a korpásodást.


Mivel kezelhető a korpásodás?


A gyakori hajmosás ajánlott a korpásodás kezelésére. Mindenképpen a bőr ph értékének megfelelő sampon használata javasolt. Ha intenzíven korpásodik a hajunk és már szinte minden sampont kipróbáltunk, akkor bőrgyógyász felkeresése javasolt, aki különböző készítmények felírásával próbálja majd megszüntetni, kezelni a korpásodást. Gyulladt fejbőr esetén akár lokális szteroid készítményeket is javasolhat a bőrgyógyász.