Mire utalhatnak tüneteink?

Az őszi hónapok beköszöntével egyre közeledik az őszi influenza szezon, emellett azonban napról napra látjuk a COVID-19 okozta fertőzések emelkedő esetszámát is. Mindezek mellett az időjárásváltozással közeledik a náthás időszak is, így felső légúti panaszok jelentkezésekor joggal merül fel a kérdés: mire utalhatnak tüneteink, megfázásra, influenzára, vagy koronavírus fertőzésre?

A megfázás, vagyis egyszerű nátha általában enyhe köhögéssel, tüsszögéssel, orrfolyással és orrdugulással jár, melyeket rossz közérzet, torokfájás, enyhe hőemelkedés kísérhet. Megfázás esetén nem jellemzőek a magas láz, ízületi fájdalmak és a légzési nehézség. A tünetek általában 7-10 nap alatt gyógyulnak.

Az influenza és a koronavírus tünetei igen hasonlóak lehetnek egymáshoz. Az influenzára jellemző a száraz köhögés, láz, ízületi és izomfájdalmak, rossz közérzet, fejfájás, melyek akár 1-2 hétig is eltarthatnak. Influenza esetén nem jellemző panasz a légzési nehézség.

A COVID-19 fertőzés esetén gyakori a száraz köhögés, magas láz, előfordulhat fáradtság, fejfájás, néha hasmenés, valamint légzési nehézség is. A panaszok koronavírus fertőzés esetén akár 1-3 hétig is eltarthatnak.

Nagyon fontos, hogy amennyiben bármilyen felső légúti tünetet észlel, maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Enyhe panaszok esetén pihenés, tüneti terápia javasolt gyulladáscsökkentő és lázcsillapító szerek, esetleg orrcseppek alkalmazásával. Influenzára vagy koronavírus fertőzésre utaló panaszok jelentkezésekor, vagy náthás panaszok rosszabbodása esetén telefonon keresse fel háziorvosát, amennyiben pedig súlyos tünetek jelentkeznek (fulladás, légszomj), hívja a 112-t!

A járványügyi intézkedések szigorú betartása nem csak a koronavírus, de más cseppfertőzéssel terjedő kórokozók ellen is hatásos, mint az influenza, vagy a nátha. Éppen ezért kifejezetten fontos, hogy betartsuk az előírásokat, közösségben hordjunk az orrunkat és szájunkat is eltakaró maszkot, tartsunk egymástól 1-1,5 méter távolságot, és figyeljünk oda az alapvető higiéniás javaslatokra. A legfontosabb pedig, hogy ha bármilyen felső légúti tünetet észlelünk, maradjunk otthon a panaszok elmúltáig!

Fotó: pixabay.com