A szájmaszk viselése egyfajta gesztus érték, nem mellesleg kötelező.

A maszkok viselésének szükségszerűségében kettészakadt a társadalom. Vannak, akik már-már fanatikus módon hordják azt, és vannak azok, akik a kötelező használat ellenére sem viselik a szájmaszkot. A közösségi médiában (nevezetesen a facebook-on) is egyre inkább terjednek azok a posztok és videók (több tízezer megosztással), melyek a szájmaszk használatának elhagyására buzdítanak (és egyenesen követelik azt), azzal az indokkal, hogy szerintük nincs és nem is volt koronavírus-járvány. Csak a covidióták állítják ezt! Ezzel szemben nézzük inkább a tényeket:

Koronavírus Koronavírus járvány Szájmaszk

Fotó: pixabay.com

A koronavírus itt volt, itt van és nagy valószínűséggel itt is lesz és nem tűnik el addig, amíg nem lesz ellene vakcina.

A szomszédos országokban (Szerbia, Horvátország, Románia stb.) nap, mint nap emelkedik az új fertőzöttek száma. Ezekben az országokban talán már a második hullám zajlik.

A koronavírus terjedésének csökkentése érdekében a szájmaszk használata hazánkban jelenleg a tömegközlekedésen és az üzletekben kötelező, emellett pedig minden olyan szituációban ajánlott, ahol emberekkel találkozunk.

A maszk viselésével környezetünket védjük (ez egyfajta gesztusérték), nem saját magunkat: lényegében azt akadályozzuk meg, hogy beszéd, köhögés, vagy tüsszentés közben a vírusok a levegőbe kerüljenek. A maszk viselése mindannyiunk számára azért lenne előnyös, hiszen tudjuk, hogy vannak olyan tünetmentes hordozók, akik bár megfertőződtek a koronavírussal, mégsincsenek tüneteik – ellenben a vírust tudtukon kívül átadhatják környezetüknek.

Az egészségügyi szervezetek ajánlásai a lakosság maszkviselésével kapcsolatban sokfélék, egy ponton azonban egybehangzóak: a lakosságnak textil, vagy egyszer használatos sebészi szájmaszk használata javasolt, az FFP2 és FFP3 védőmaszkok használata csak az egészségügyben dolgozók számára indokolt.

Nagyon fontos odafigyelni a maszk helyes használatára, mivel a helytelen használat esetén megnövelhetjük saját esélyünket a fertőződésre!

A maszk fel- és levételekor csak a maszk gumis vagy kötős részét fogjuk meg, és mind felvétel, mind levétel előtt mossuk meg a kezünket!

Ha felvettük a maszkot, ne nyúlkáljunk hozzá, ne igazgassuk, ne húzkodjuk fel és le, és véletlenül se nyúljunk be a maszk alá!

A textilmaszkokat naponta ki kell mosni, lehetőleg minimum 60°C-on, és amennyiben a maszk anyaga engedi, újabb felvétel előtt vasaljuk ki. Az egyszer használatos sebészi szájmaszkokat maximum 2-3 óráig hordjuk, használat után dobjuk ki, ne használjuk őket többször!

Felhasznált irodalom: https://medicalxpress.com/news/2020-05-gloves-mask-wrong.html