A vércsoportunk befolyásolhatja, mennyire vagyunk fogékonyak a COVID-19 fertőzésre.

Fotó: pixabay.com

Még mindig rengeteg kérdés övezi a koronavírus okozta megbetegedéseket, többek között arra is szeretnénk választ kapni, vannak-e olyan állapotok vagy tényezők, melyek fogékonyabbá, vagy éppen ellenállóbbá teszik szervezetünket a betegségre.

A 23andMe nevű amerikai cég által folytatott vizsgálat előzetes adatai szerint vércsoportunk egy ilyen tényező lehet: az előzetes eredmények alapján a 0-s (nullás) vércsoportú emberek körében ritkábban alakult ki koronavírus-fertőzés.

A 23andMe vállalat célja, hogy 10,000 olyan beteg vizsgálatát tudják elvégezni, akik kórházi ápolásra szorultak COVID-19 fertőzés következtében, de már gyógyultan távozhattak onnan.

A vizsgálatok előzetes eredményei alapján úgy tűnik, a 0-s vércsoport ellenállóbbá tesz a koronavírus-fertőzés ellen, ezzel a vércsoporttal rendelkező emberek 9-18%-kal kisebb eséllyel lettek pozitívak a COVID-19 tesztelés során, mint más vércsoportú emberek.

Az A, B és AB vércsoportú emberek között nem találtak lényeges különbséget a koronavírusra való fogékonyság tekintetében.

A 0-s vércsoport protektív hatása akkor is fennállt, ha az eredményeket a nem, életkor, társbetegségek, etnikum és a BMI (testtömeg-index) függvényében is megvizsgálták.

Egy korábbi vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a 0-s vércsoport csak 0 Rh pozitív formában jelent védelmet a COVID-19 ellen, a 0 Rh negatív vércsoport már nem. Jelen kutatásban azonban nem találtak különbséget az Rh pozitív és negatív emberek között sem a koronavírusra való fogékonyság, sem a betegség súlyossága tekintetében.

A kutatók megvizsgálták a vércsoportok és a fertőzések számának alakulását a vírusnak legjobban kitettek körében is: az egészségügyi dolgozók és más frontvonalban dolgozó emberek esetén. Ezen csoportban is azt találták, hogy a 0 vércsoporttal rendelkezők esetén alacsonyabb számban fordult elő COVID-19 fertőzés, azonban ebben a csoportban összességében magasabb arányban figyeltek meg koronavírus okozta fertőzést.

Bár a vizsgálat még folyamatban van, az előzetes eredmények alapján a 0 vércsoporttal rendelkező emberek bizonyos fokú védettséget élvezhetnek a COVID-19 ellen a többi vércsoporthoz képest, míg az A, B, és AB vércsoportok között nem észleltek különbséget a koronavírus fertőzés kialakulása tekintetében.

Forrás:

https://blog.23andme.com/23andme-research/23andme-finds-evidence-that-blood-type-plays-a-role-in-covid-19/