A Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcinája volt az első, melyet széleskörű használatra engedélyeztek, azóta a világ számtalan országához hasonlóan hazánkban is folyamatosan történik az oltóanyag beadása. Egyetlen ország sem érhet azonban Izrael nyomába, ahol mára már több, mint a lakosság 80%-a kapta meg legalább az első adag COVID-19 vakcinát, melyből jelentős hányad a Pfizer oltóanyaga volt.

A Pfizer vakcina nagy tömegen történt alkalmazásának köszönhetően az elmúlt napokban három izraeli tanulmány is napvilágot látott az oltóanyag hatásait illetően, melyek nem csak alátámasztották a Pfizer vakcinájának nagyfokú hatékonyságát, de választ adtak arra a kérdésre is, vajon meggátolja-e a vakcina, hogy az oltott személy tovább tudja terjeszteni a vírust?

Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium által végzett vizsgálat bizonyította a Pfizer cég előzetes tanulmányaiban leírt nagyfokú hatásosságot, megfigyeléseik alapján ugyanis a Pfizer oltóanyaga 89%-kal csökkentette a tünetmentes fertőzés, és 94%-kal a tünetes fertőzés kialakulását.

 Egy másik, az izraeli Sheba Egészségügyi Központ által végzett tanulmányban 7,214 kórházi dolgozó vett részt, akik januárban kapták az első adag Pfizer vakcinát. Az oltás beadását követő 15-28 nappal 85%-os csökkenést figyeltek meg tünetes COVID-19 fertőzések tekintetében, és 75%-os csökkenés látszott a tünetmentes fertőzésekben.

Bár további vizsgálatokra van szükség pontos következtetések levonásához, de a két tanulmány eredményei alapján úgy néz ki, hogy a Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcinája nem csak a fertőzés kialakulását, de a vírus továbbadását is megelőzi.

A mai napon megjelent továbbá az első, nagy populáción végzett vizsgálat eredménye is a Pfizer vakcina hatékonyságával kapcsolatban, melyet 1,2 millió emberen végeztek el Izraelben. Az eredmények alapján az oltóanyag 94%-kal csökkentette a tünetes COVID-19 fertőzések számát, míg 92%-os csökkenést figyeltek meg a súlyos kimenetelű fertőzésekben.

Míg a fenti adatokat két adag vakcina beadását követően figyelték meg, a vizsgálat keretein belül azt is megnézték, hogy milyen hatással van az első adag oltóanyag beadása. A tanulmány eredményei alapján egy adag Pfizer vakcina 57%-os hatékonysággal véd a tünetmentes fertőzések ellen, míg a kórházi ellátást igénylő megbetegedés ellen 74%-os, a halálos kimenetel ellen 72%-os védelmet nyújt.

Mindezzel nem csak a Pfizer vakcina magas hatásfokát bizonyították, hanem azt is, hogy a vakcina a COVID-19 variánsokkal szemben is hatásos lehet, hiszen az izraeli megbetegedés legnagyobb hányadát pillanatnyilag a brit variáns okozza.

Forrás: https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-israel-vaccine-int-idUSKBN2AJ08J

https://www.theguardian.com/world/2021/feb/25/pfizer-covid-vaccine-94-effective-study-of-12m-people-finds

Fotó: pixabay.com