Milyen hosszú távú hatásai vannak a koronavírus fertőzésnek?

Lassan már egy év eltelt azóta, hogy a COVID-19 járvány felforgatta a mindennapi életünket, azóta már szinte minden ember tisztában van a koronavírus fertőzés tüneteivel. Míg mind az enyhe, mind a súlyosabb tünetekről sokat hallhatunk, arról már kevesebb szó esik, mi történik a gyógyulás után: teljes-e mindenkinél a gyógyulás, vagy vannak hosszú távú tünetei is a COVID-19 fertőzésnek?

Egy kínai tanulmány során azt találták, hogy kórházi ellátást igénylő koronavírus fertőzésen átesett betegek 76%-ánál voltak maradványtünetek a fertőzést követően 6 hónappal is, tehát a betegségből való kigyógyulás után sem feltétlenül szabadulhatunk meg a COVID-19 fertőzés hatásaitól.

A vizsgálatban 1,733 COVID-19 fertőzésen átesett beteg vett részt, akik mindannyian kórházi ellátást igényeltek Kínában, Wuhan tartományban. A kontroll vizsgálatuk átlagosan 186 nappal az otthonukba bocsátás után történt, melynek során egy orvos kikérdezte őket arról, milyen tüneteik vannak, valamint fizikális vizsgálat, laborvizsgálat és egy 6 perces séta teszt is történt.

A kontroll vizsgálatok eredményei alapján a betegek háromnegyedénél állt fenn valamilyen maradványtünet a gyógyulás után 6 hónappal. A leggyakoribb panaszok az izomgyengeség és fáradékonyság voltak, melyekkel a betegek 63%-a küzdött, míg 26%-uk alvászavarokról, 23% pedig szorongásról vagy depresszióról számolt be.

A 6 perces séta teszt eredményei és a betegség súlyossága között is találtak összefüggést: akik mesterséges lélegeztetésre szorultak betegségük során, azok 29%-a teljesített a normális alsó határánál rosszabbul, míg az oxigén terápiát nem igénylő betegeknek csak 24%-a.

A vizsgálatban résztvevők közül 349 fő tüdőfunkciós vizsgálaton is átesett a kontroll során, esetükben is összefüggést találtak a betegség súlyossága és a tüdőfunkciós vizsgálat eredménye között. Azok esetén, akik légzéstámogatást igényeltek, 56%-nál figyeltek meg csökkent oxigénértéket a vérben, míg a COVID-19 fertőzés alatt oxigénterápiát nem igénylő betegeknél ez az arány 22% volt.

A kórházi tartózkodás során a vizsgált betegek közül 94 főnél történt ellenanyag vizsgálat vérből, esetükben a kontroll során megismételték a vizsgálatot. Míg a betegség zajlásakor a betegek 96%-ának volt ellenanyaga, a kontroll során már csak 58%-uknak, és az ellenanyaggal rendelkezőek esetén is átlagosan 47%-kal csökkent az ellenanyagszint. Ez azt jelenti, hogy még a súlyos betegségen átesett betegek esetén is volt olyan, aki 6 hónappal a betegség után már nem rendelkezett védettséggel a COVID-19 ellen, akik pedig igen, esetükben is csökkent a védettség mértéke.

A vizsgálat eredményei alapján tehát elmondható, hogy a COVID-19 fertőzés a betegek jelentős része számára nem ér véget az akut tünetek megszűnésével, főleg azon betegek esetén, akik súlyos tünetekkel járó fertőzésen estek át.

A COVID-19 járvány megfékezése érdekében tehát ezért is nagyon fontos, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra, tartsuk be a korlátozó intézkedéseket, valamint, ha tehetjük, igényeljük a koronavírus elleni védőoltást, hiszen a lakosság minél szélesebb körű védettségével lehet legeredményesebben megfékezni a járványt.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/most-hospitalized-covid-19-patients-still-have-symptoms-after-6-months#76%-still-experienced-a-symptom

Koronavírus

Fotó: pixabay.com