Magyarországon a szív-és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak. Évente a legóvatosabb becslések szerint is átlagosan 20-25 ezer magyar ember szenved el szívinfarktust, de a stroke-ot vagy agyi infarktust elszenvedők száma ennél még magasabb, évente akár 40 ezren is stroke-ot kaphatnak. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint az egyik népszerű étrend-kiegészítő, a glükózamin rendszeres szedése csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

A glükózamint, étrend-kiegészítő formájában sokan előszeretettel fogyasztják a különböző ízületi megbetegedések esetén, mivel gyulladáscsökkentő és „porcszerkezet javító” hatást tulajdonítanak neki, bár ezeket a hatásokat eddig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani.

Egy rangos folyóiratban nemrégiben közöltek egy tanulmányt, melyben egy kutatócsoport több, mint félmillió ember biobankban tárolt adatait elemezte. Az elemzésbe olyan résztvevőket vontak be, akiknél nem állt fenn szív-és érrendszeri megbetegedés. A résztvevőkkel kérdőíveket töltettek ki, mely az étrend-kiegészítők szedésével kapcsolatos kérdéseket tartalmazta, köztük a glükózamint is. Ezt követően több évig utánkövették a vizsgálatban résztvevőket, majd a kórházi és boncolási leletek segítségével elemezték az így kapott adatokat. Ezek alapján a vizsgálatban résztvevők közel ötöde (több, mint 19%-a) szedett valamilyen glükózamin tartalmú étrendkiegészítőt.

Az eredmények szerint, akik rendszeresen szedtek glükózamin tartalmú étrend-kiegészítőt, azoknál a szív-és érrendszeri megbetegedések összkockázata 15%-kal csökkent, valamint a koszorúér-betegség és stroke kockázata 9-22%-kal alacsonyabb volt. Sőt a dohányosoknál ez a kedvező hatás méginkább kifejezettebb volt, hiszen náluk 37%-kal csökkent ezeknek a betegségeknek a kockázata.

A kutatás alapján a glükózamin szív-és érrendszeri megbetegedést csökkentő hatása figyelemre méltó, azonban a glükózamin tartalmú étrendkiegészítők rendszeres szedésének szív-és érrendszeri megbetegedést csökkentő hatása egyenlőre nem kellő mértékben alátámasztott, ezért ennek igazolására további klinikai vizsgálatok elvégzése szükséges.  

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-05-glucosamine-supplements-linked-cardiovascular-disease.html

​Fotó: pixabay.com