Mutatjuk!

Az elmúlt évtizedekben számtalan kutatást folytattak annak megítélésére, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatással vannak egészségi állapotunkra, és egymásnak sokszor ellentmondó eredmények láttak napvilágot. Az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektettek a kutatók annak vizsgálatára, vajon az állati, vagy növényi forrásból származó fehérje ideálisabb szervezetünk számára.

Fotó: pixabay.com

Szervezetünk fehérjeigényét számtalan forrásból fedezhetjük. Állati eredetű fehérjét tartalmaznak többek között a vörös és fehér húsok, halak, tojás, míg fehérjében gazdag növényi eredetű élelmiszerek például az olajos magvak, tofu, brokkoli, chia mag és a zab.

A JAMA Internal Medicine című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány is az állati és növényi fehérjék kérdésére fókuszál, eredményeik alapján a növényi eredetű fehérjék fogyasztása előnyösebb, mint az állati eredetű fehérjéké.

A vizsgálat során a NIH-AARP Diet and Health Study nevű tanulmány adatait használták fel, melynek keretein belül 179,068 nő és 237,036 férfi diétával és egészségügyi állapottal kapcsolatos adatai kerültek feldolgozásra az elmúlt 16 évből. A résztvevők életkora 50 és 71 év között volt, átlag életkoruk 62 év volt.

Az adatok elemzése során azt találták, hogy azon a nők és férfiak esetén, akik több növényi eredetű fehérjét fogyasztottak, átlagosan 5%-kal alacsonyabb volt a halálozás. Azt is megfigyelték, hogy minél több növényi eredetű táplálékot fogyasztott valaki, annál tovább élt.

A tanulmány során az is kiderült, hogy abban az esetben, ha csak étrendünk 3%-át cseréljük állati helyett növényi eredetű táplálékra, átlagosan 10%-kal csökkenthetjük a halálozási rizikót. A 3%-os étrendváltoztatás továbbá nők esetén 12%-kal, míg férfiak esetén 11%-kal csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek miatti halálozást.

Régóta ismert javaslat, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás részeként fontos, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget is fogyasszunk naponta. A jelen kutatás eredményei is alátámasztják ezt, sőt, láthatjuk, hogy már abban az esetben is jelentősen csökkenthetjük betegségek kialakulásának kockázatát, ezzel pedig meghosszabbíthatjuk életünket, ha étkezésünk gyökeres megváltoztatása helyett csak egy kicsivel több növényi eredetű táplálékot viszünk be étrendünkbe.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-07-protein-consumption-boost-human-lifespan.html