Mindenki számára elérhető módszerrel védekezhetünk a koronavírus ellen.

A COVID-19 járvány második hulláma során hazánkban napról napra egyre növekszik a fertőzöttek száma, így nagyon fontos, hogy megtegyünk minden tőlünk telhetőt a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Míg a koronavírus elsősorban cseppfertőzés útján terjed, az elmúlt időszakban már az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) is elfogadta és feltűntette honlapján a betegség egy további lehetséges terjedési módját: az aeroszollal történő terjedést. 

Míg a cseppfertőzés azt jelenti, hogy a tüsszentés, beszéd, köhögés során a fertőzött személy szervezetéből a vírus folyadékcseppeken keresztül távozik, melyek belégzése, vagy a folyadékcseppekkel szennyezett felület érintése során fertőződhetünk meg.

Míg a cseppfertőzés nagyobb méretű folyadékcseppeket jelent, melyek kb. 1-2 méter távolságra tudnak eljutni a fertőzött személytől, megfigyelték, hogy a nagyobb cseppek mellett egészen apró, porlasztott cseppek is keletkeznek, melyek szintén vírusokat tartalmaznak – ezek az apró cseppek, vagyis az aeroszol azonban sokkal hosszabb ideig képesek a levegőben maradni, és nagyobb távolságot is tudnak megtenni.

Az aeroszol terjedés csökkentésére zárt tereken létezik egy igen olcsó, ámde annál hatékonyabb megoldás: a szellőztetés. Amennyiben megfelelő levegőáramlást biztosítunk a zárt tereken, lényegesen csökkenthető a koronavírussal való fertőződés esélye.

A szellőztetés történhet ablaknyitással, vagy speciális, vírusszűrőt tartalmazó levegőztető rendszerek alkalmazásával, a lényeg az, hogy a megfelelő szellőzés érdekében óránként legalább hatszor kell átszellőztetni a zárt helyiségeket.

A szellőztetés azonban a többi védekezési lehetőséghez hasonlóan önmagában nem elegendő a COVID-19 fertőzés elleni hatékony védekezéshez – a lehető leginkább le kell csökkenteni az egy helyiségben tartózkodók számát, nem szabad sok időt több emberrel együtt zárt helyiségekben eltölteni, folyamatosan maszkot kell viselni, és tartanunk kell egymástól az 1-1,5 méter távolságot is.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-10-window-covid.html

Fotó: pixabay.com