Van-e módja annak, hogy biztonságosan megölelhessük szeretteinket a koronavírus járvány alatt is?

A COVID-19 járvány kitörése előtt előszeretettel üdvözöltük ismerőseinket, szeretteinket öleléssel. Ennek, és a kézfogásnak a helyét azonban napjainkban átvette az öklözés, vagy a könyök összeérintése. Sokak számára azonban hiányzik a testi kontaktus más emberekkel, így felmerül a kérdés: van-e módja annak, hogy biztonságosan megölelhessük szeretteinket?

Bár azt gondolhatnánk, nem olyan nehéz kibírni, hogy minél kevesebbet érintkezzünk fizikailag másokkal, ezt kinek egyszerűbb, kinek nehezebb elviselnie. Az emberek alapvetően társas lények, így mindannyiunknak szüksége van valamennyi emberi kontaktusra a testi és lelki jóléthez.

Ha belegondolunk, az életünk eleve öleléssel kezdődik: születés után rögtön édesanyánk karjaiba helyeznek minket. Azonban nem csak a csecsemők és gyermekek, de a felnőttek számára is fontos a testi kontaktus, az ölelésnek számos pozitív élettani hatása van.

Az ölelés során a szervezetünkben egy oxitocin nevű hormon szabadul fel, mely gyermekekben elősegíti a kötődés kialakulását, valamint enyhíti a stresszt és csökkenti a vérnyomást. A pozitív érintés, így ölelés hatására továbbá termelődik szervezetünkben a „boldogsághormonnak” is nevezett szerotonin, mely hozzájárul az általános jóllét, boldogság érzésének kialakulásához.

A pozitív érintések, az ölelés hiánya bizonyítottan rossz hatással lehet mentális egészségünkre: gyermekeknél akár a szellemi fejlődés visszamaradását, felnőtteknél depressziót, szorongást okozhat, főleg a mentális problémákkal küzdők esetén. Az érintkezés hiánya okozta mentális panaszok sajnos a jelenlegi pandémia mellékhatásai közé tartoznak.

Van-e tehát mód arra, hogy a világjárvány idején is biztonságosan ölelhessük meg szeretteinket?

Mivel tudjuk, hogy a SARS-Cov-2 vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, így testi kontaktussal, fizikai közelséggel átadhatjuk egymásnak, ezért teljesen biztonságos módja nincs jelenleg annak, hogy megöleljük egymást. Ha azonban semmiképpen nem tudjuk megállni az ölelkezést, néhány tanács betartásával csökkenthetjük a fertőződés veszélyét.

  • Ne öleljünk meg senkit, akinek COVID19 fertőzésre utaló panaszai vannak!
  • Ne öleljünk meg senkit, aki a rizikócsoportba tartozik – időseket, krónikus betegségben szenvedőket, immunszupprimált betegeket –, hiszen számukra életveszélyes lehet a fertőződés!
  • Ölelés közben ügyeljünk arra, hogy ne érjen össze az arcunk!
  • Viseljünk maszkot!
  • Az ölelés során tartsuk vissza a lélegzetünket!
  • Ölelés előtt és után mossuk meg, vagy fertőtlenítsük a kezünket!

Bár a fenti tanácsok betartásával ölelés során is csökkenthető a fertőződés veszélye, a legjobb megoldás az, ha ölelkezés helyett a biztonságos távolság megtartásával tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, szeretteinkkel a magunk és az ő védelmükre.

Emberek érintése helyett például a házi kedvenceink ölelése, simogatása is kiváltja szervezetünkben az ölelés pozitív hatásait, nem hiába alkalmaznak bizonyos mentális betegségek esetén terápiás állatokat.

Míg tehát a járvány megmutatta számunkra, milyen fontos is valóban mindannyiunk számára a testi kontaktus embertársainkkal, sajnos a COVID-19 járvány végéig az a legbiztonságosabb, ha tartjuk egymástól a javasolt 1,5-2 méter távolságot, ügyelünk a kézhigiéniára, hordjuk a maszkot, és betartjuk a járványügyi intézkedéseket, hogy minél hamarabb ölelhessük magunkhoz biztonságosan szeretteinket.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-11-isnt-covid-safe-mind.html

Fotó: pixabay.com