Ezek is lehetnek az okai

Az orrfolyás és orrdugulás leggyakrabban a nátha vagy légúti allergia tünete, azonban ha az orrfolyás mögött a rutin vizsgálati módszerekkel semmilyen betegség sem találunk és az allergia teszt is negatív, akkor az alábbi okokra is gondolni kell, ami az orrfolyás, orrdugulás, mint tünet hátterében megbújhat.

  1. Hormonális változások: a terhesség, a menstruáció, a hormonális fogamzásgátlók szedése is hajlamosíthat orrfolyásra. A pajzsmirigy alulműküdés is okozhat orrfolyást.

  2. Orrsövényferdülés, mely leggyakrabban korábbi orrsérülés következtében alakul ki, de öröklődhet is. Tünete az orrfolyás mellett a gátolt orrlégzés lehet.

  3. Gyógyszerek: egyéntől függően bizonyos gyógyszerek is okozhatnak orrfolyást. Az alábbi gyógyszerek szedésénél mellékhatásként előfordulhat orrfolyás, orrdugulás: NSAID-ek (Aspirin, ibuprofen), antidepresszánsok és bizonyos béta-blokkolók.

  4. Krónikus szinuszitisz: elhanyagolt nátha vagy fel nem ismert allergia következtében az orrnyálkahártya tartós gyulladása alakulhat ki. Az orrfolyás mellett mellett krónikus köhögés (a hátsó garatfali csorgás miatt), fejfájás, csökkent szaglás tünetek jelentkeznek. Krónikus szinuszitisz gyanúja esetén érdemes fül-orr-gégész szakorvost felkeresni.

  5. Tejallergia: különösen gyermekeknél kell erre gondolni. Náluk gyakori, hogy a tejallergia esetén krónikus orrnyálkahártya duzzanat alakul ki, ami folyamatosan meglévő orrfolyáshoz, orrduguláshoz vezethet.

  6. GERD (refluxbetegség): ekkor az orrfolyás mellett rendszerint gyomorégés, torokfájás vagy torokkaparás panaszaik is jelentkeznek. Erre az okra különösen újra kialakuló orrpolip esetén szükséges gondolni.

  7. Környezeti és foglalkozási ártalmak: a szmog, dohányzás (a passzív is), bizonyos parfümök és különböző kemikáliák használata (például fodrászoknál) és a csípős ételek (rendszeres) fogyasztása is okozhat tartós orrfolyást.

  8. Hisztamin intolerancia, melynek tünetei az orrfolyás mellett bőrpír, csalánkiütés, hasi fájdalom, esetleg puffadás. Magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása esetén jelentkezik.

  9. Idegentest az orrban: egyoldali véres, gennyes, bűzös orrváladékozás hívhatja fel a figyelmet az idegentest jelenlétére.

  10. Időjárás változás: az arra érzékeny embereknél a levegő hőmérsékletének vagy páratartalmának változása is orrfolyást okozhat és a tünetek általában száraz időben és hidegben erősödnek fel.

Fotó: pixabay.com

Felhasznált források:

https://www.healthline.com/health/runny-nose-causes