A baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói egy tanulmányukban arra keresték a választ, hogy a COVID-19 vakcina beadását követő mellékhatások erőssége egyenes arányosságban áll-e a kialakuló védettség mértékével?

A vizsgálatba több, mint 900 egészségügyi dolgozót vontak be, akik mRNS vakcinát kaptak és néhányan közülük korábban átestek a COVID-19 fertőzésen is. A résztvevőket megkérték, hogy jelentsék az oltást követően esetlegesen jelentkező mellékhatásokat úgy, mint fájdalom az oltás helyén, fejfájás, láz, hidegrázás vagy fáradékonyság.

A vizsgálat eredményei

A résztvevők mindössze 5% a számolt be mellékhatásokról az első oltást követően, míg a második oltás után 43%-uk jelzett különböző erősségű mellékhatásokat. Minden résztvevőnél ellenanyag vizsgálatot is végeztek, a második oltás felvételét követő 14 nappal. Az ellenanyag vizsgálat eredménye szerint 99,9%-uknál a védettség kialakulásához megfelelő mennyiségű ellenanyag volt jelen. A kutatók azt is megfigyelték azonban, hogy néhány résztvevőnél kiemelkedően magas ellenanyag-szintek alakultak ki, mely azonban lényegesen nem befolyásolta sem a mellékhatások jelenlétét vagy súlyosságát, sem a COVID-19 elleni oltás felvétele után kialakuló védettség mértékét.

A vizsgálat eredményei alapján tehát elmondható, hogy a COVID-19 vakcinák beadását követő esetleges mellékhatások erőssége és a kialakuló védettség mértéke között nincs összefüggés. A vakcinák kiváltják a megfelelő immunválaszt, akkor is, ha mi ezt nem érzékeljük.

Koronavírus COVID-19 Oltás Vakcina

Fotó: pixabay.com