A puffadás a harmadik leggyakoribb hasi panasz, mellyel az emberek orvoshoz fordulnak. Általában emésztési zavarok állnak a háttérben, de egyéb tényezők, betegségek is okozhatnak puffadást.

Mik okozhatnak puffadást?

Hasfeszülés, gyomorkorgás, teltségérzet, étvágytalanság, bélgázosság, hasi fájdalom.  Ezek a puffadás leggyakoribb tünetei, melynek okai lehetnek egyrészt életmódbeli sajátosságok, másrészt betegségek, valamint az egyéb tényezők sem elhanyagolhatóak.  

Életmódbeli tényezők, melyek puffadást okozhatnak:

Túlzott mennyiségű levegőt nyelünk le (aerofágia). Evés, ivás és beszéd közben levegőt is nyelünk. Ha sok levegőt nyelünk le akkor puffadást okozhat, mely böfögéssel és bélgáz formájában tud csak kiürülni. A fokozott levegőnyelés akkor fordul elő, ha kapkodunk evés közben vagy rendszertelenül étkezünk. Sőt, a rágózás során is nagy mennyiségű levegőt nyelünk. 

Szénsavas üdítőitalok fogyasztása nagy mértékben megnöveli a puffadást és teltségérzetünket. Szív és máj probléma esetén mindinkább fokozódik a puffadás, mivel kevésbé tud kiürülni a tüdőn keresztül a szénsavas üdítőitalokkal bevitt szén-dioxid. Aki szív vagy máj problémával küzd az különösen figyeljen oda a szénsavas üdítőitalok fogyasztására. 

Emészthetetlen, puffasztó hatású ételek fogyasztása is puffadást okoz. Ilyen étel például egyes zöldségfélék, zab, kukorica, tejtermékek, egyes gyümölcsök. A puffasztó hatású ételek fogyasztása során emészthetetlen rostok, anyagok kerülnek a bélbe és ezeket a baktériumok bontják le. A lebontás során pedig gáz képződik, mely leggyakrabban a végbélnyíláson keresztül távozik a bélrendszerből, időnként jellegzetes hang kíséretében. 

Milyen betegségek okozhatnak puffadást?

Leggyakrabban felszívódási zavarok okozhatnak puffadást, úgy mint a laktózintolerancia, glutén vagy lisztérzékenység. 

Az irritábilis bélszindróma (IBS) egyik legjellemzőbb tünete is a puffadás. Az IBS-nek a kiváltó okát nem ismerik, egyes közlemények a stresszes életmódot tartják az IBS okának. Az IBS tünetei a puffadás, görcsös hasi panaszok, gyakori hasmenés és székrekedés.

Hasnyálmirigy problémák is puffadást okozhatnak. A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek segítik a tápanyagok lebontását. Hasnyálmirigy betegségek esetén a hasnyálmirigy nem tud elegendő emésztőenzimet termelni, így az emésztés is károsodik, ezáltal bélgázok képződhetnek.

Egyéb tényezők, melyek puffadást okozhatnak: 

Antibiotikum kezelést követően is puffadás alakulhat ki, sőt egyes vérnyomáscsökkentők, hasmenés elleni készítmények és cukorbetegségre szedett antidiabetikus gyógyszerek is okozhatnak puffadást. 

 

Fotó: freepik.com