Izgalmas hír, ezért utánajártunk, igaz lehet-e?!

A világsajtót körbejárta a hír, miszerint egy izraeli startup cég azt ígéri, hogy egy éven belül olyan gyógyszert fejleszt, amely az összes ráktípusnak ellenszere lesz. Szinte mindennap találkozhatunk hasonló hírrel, de most ezt a bejelentést sokan felkapták és szenzációként tekintenek rá, hiszen itt van a régóta várt csoda gyógyszer, mely minden ráktípust meggyógyít. Valóban így van?

rák ellenszere

Designed by Pixabay.com

Ki és mi ez az izraeli startup cég? Kik a tagjai?

2000-ben alakult a startup cég, melynek neve az Accelerated Evolution Biotechnologies. A nevet nem sokan ismerik. Ha megnézzük a weboldalukat két nevet látunk a csapattagok között, akik tudományos fokozattal rendelkeznek. Az egyik Ilan Morad, aki a Tel Aviv-i egyetemen szerezte ph.d. fokozatát 1992-ben, majd 1994-1997-ig a Harvardon kutatott. A másik kutató H Itzhaki, aki 1993-ban szerezte ph.d fokozatát, majd 3 évet kint töltött az USA-ban.  

Szerettem volna megtudni, hogy kik is ők valójában és milyen eljárást fejlesztettek ki a rák gyógyítására, ezért gondoltam rákeresek a nevükre a Pubmeden. A Pubmed egy a világ összes tudományos közleményét összegyűjtő adatbázisa, melyen olyan tudományos közlemények jelennek meg, melyeket előzetesen a szakma legkiválóbb szakemberei ellenőriznek. Aki kutató és elért már valamilyen említésre méltó kutatási eredményt, akkor itt biztosan megtalálható! Szóval kíváncsi voltam az eddigi kutatási teljesítményükre és eredményükre, és naivan abban reménykedtem, hogy megismerhetem a csodagyógyszerüket. És mit találtam?!

Hát a nagy semmit! De szó szerint!

Egyetlen egy tudományos publikációt nem dob ki a tudományos weboldal, mely a nevükkel lenne fémjelezve. Ez azért bosszantó, mert ha valakinek a neve a pubmed-en nem található meg, akkor egy olyan kutató, aki gyakorlatilag nem létezik, akinek nincs is tudományos névjegye, személyisége! Így a hitelességüket igencsak elveszítik a tudományos világban, de még a sajtóban is, ha egy kicsit utánanéznének a kutatók teljesítményének, hogy kik is ők valójában!

Kicsit (nagyon) csalódott voltam, mert furdalt a kíváncsiság továbbra is, hogy mit is fedeztek fel a kutatók? Ők mire voltak képesek, ami eddig más, nagy, neves tudósoknak nem sikerült?! Így nem volt más választásom, mint a világsajtó néhány neves médiumainak cikkeit elolvasni. És ekkor rátaláltam erre:

MuTaTom is!

A cég igazgatója azt állítja, hogy kifejlesztettek egy Mutato-nak (Multi Target Toxin) nevezett több célpontú toxint, mely a gén-és immunterápiát egyesítve pusztítja el a ráksejteket. Többet azért nem írok az eljárásról, mert ahogyan fentebb is írtam nincs is róla tudományos közlemény, így nem tudom ismertetni az eljárást. Állításuk szerint ők olyan módszert fejlesztettek ki, amit eddig másoknak (több ezer neves tudósnak) nem sikerült. Nekem ez úgy hangzik, mintha egy filmben lennénk, amikor is a tudósok pár óra leforgása alatt megtalálják a vírus ellenszerét és megmentődik az emberiség. Tovább olvasva a cikkeket azt látom, hogy: 

egy éven belül!???!!!

Egy éven belül hogyan tudnak kifejleszteni egy gyógyszert, nulla tudományos közlés nélkül?! Nem beszélve arról, hogy egy gyógyszer kifejlesztése és törzskönyvezése között átlagosan 10 év is eltelik. Talán a gyógyszer engedélyezési eljárás is átugorható? Ez az egész így -egyenlőre- nonszensznek tűnik, nah itt hagytam abba a cikk tovább olvasását, hiszen nem láttam értelmét!

Számomra mit jelent ez a világsajtóban is megjelenő “hír”?!

Annyi biztos, hogy nem sok tudományos értelme van az eddigi információk alapján. Maximum egy jól sikerült marketing kampány részesei lehettünk! De ezt a részét jól csinálták a kutatók, hiszen elérték azt, hogy a világsajtó felfigyeljen rájuk. Elképzelhetjük azt a jelenetet a Gyűrűk Urában, amikor a “Szauron szeme” egy adott dologra fixál! Nah, pont ezt látom most én is! Ha valóban kifejlesztették ezt a gyógyszert, csak hétpecsétes titokként őrzik az eljárást, akkor ezt nem éppen a legjobb módszerrel közölték és talán nem szerencsés a marketingstartégiájuk sem, mert nem csak a világsajtóra kell, hogy koncentráljanak, hanem a tudományos világra is, továbbá a tudományos közlés szabályait is illik betartani! Ettől függetlenül nagyon szeretném megismerni a fejlesztésüket és kíváncsian várom a tudományos közleményüket!

A bejegyzés saját véleményt és benyomást tükröz! De említésre méltó, hogy nem csak én vagyok egyenlőre szkeptikus a poszt témáját illetően, hanem más, neves rákkutatók is!