A titka, a magas átoltottság

A méhnyakrák a nők körében a negyedik leggyakoribb daganat a világon. A WHO adatai szerint több, mint félmillió nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal évente és a betegség mintegy negyedmillió ember haláláért felelős. A méhnyakrák kialakulásának hátterében az esetek több, mint 99 %-ában HPV (Humán Papillóma Vírus) fertőzés áll, és 92%-ban azon HPV típusok felelősek az elváltozás kialakulásáért, melyek ellen a 9 komponensű HPV oltás védettséget biztosít. A méhnyakrák kialakulása tehát az esetek többségében megelőzhető volna a védőoltások megfelelő alkalmazásával.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint Ausztráliában sikerülhet elsőként a világon szinte teljesen eliminálni a méhnyakrákot a kiterjedt HPV oltási programjuknak, valamint szűrési protokolljuknak köszönhetően.

Az Ausztrálok 2007-ben kezdték a lányok HPV vakcinációs programját és a HPV elleni oltásokat 2013-tól kiterjesztették a fiúkra is.

A kutatók matematikai modellek segítségévével modellezték a betegség életkori csoportokra bontott megjelenését 2015 és 2100 között.

Az eredmények alapján akár már 2022-re ritka daganattá lehet nyilvánítható a méhnyakrák Ausztráliában, persze csak akkor, ha fenntartják a magas, legalább 80%-os átoltottságot mind a lányok, mind a fiúk körében. Ezzel 2034-re akár 1/100.000 fő-re csökkenhetne a betegség okozta halálozás.

A WHO jelenlegi igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus 2018-ban felszólította a világot a méhnyakrák elleni fellépésre, hiszen a méhnyakrák az egyik leginkább megelőzhető daganattípus az oltásnak köszönhetően.

Az Ausztrál példa alapján a méhnyakrák elleni védekezés leghatékonyabb módszere a magas, 80%-os átoltottság elérése mind a fiúk, mind a lányok HPV elleni védőoltásának elvégzésével.

Fotó: freepik.com

Forrás:

https://edition.cnn.com/2018/10/03/health/australia-eliminating-cervical-cancer-intl/index.html